Vadegust
Aperitius de somni: xampinyons a l’allet

Al xampinyó comú, en ser un bolet que es conrea, segurament se l’ha condemnat a no tenir el glamur d’altres espècies que s’han de caçar als boscos i que la seva disponibilitat depèn de la generositat de la natura. De xampinyons comuns n’hi ha sempre i segurament és el bolet que més gent coneix, compra, cuina i menja. És un fong de l’ordre dels agaricals, molt fàcil de reconèixer per la seva forma, el color blanc i les aromes d’humitat que el defineixen. Existeix una varietat de xampinyó salvatge.

Dona molt de joc a la cuina, podent ser l’ingredient principal d’un plat o bé un acompanyament. Els xampinyons saltats a l’allet formen part de les cartes de tapes de molts bars i restaurants, constituint un magnífic aperitiu. Molt senzills de cuinar, per fer aquesta recepta només calen xampinyons, alls, julivert i oli d’oliva verge extra i posar-hi una mica de bona voluntat.

En primer lloc, cal rentar bé els xampinyons, eliminant les arrels i tota les restes de terra que puguin tenir. Un cop ben nets i eixuts cal decidir si es cuinaran sencers o trossejats. Si s’escull aquesta darrera opció cal trossejar-los. Com aperitiu millor no laminar-los.

Xampinyons a l’allet | Pixabay
Xampinyons a l’allet | Pixabay

Prenem uns grans d’all i els tallem a làmines o els piquem, com es prefereixi. A continuació posem una paella al foc amb oli d’oliva extra verge i quan aquest agafi temperatura hi afegim els alls i deixem que comencin a daurar, moment en el qual hi tirarem els xampinyons. A continuació els salarem i deixarem que els xampinyons es vagin cuinant fins que estiguin al punt.

Un cop cuinats, apagarem el foc i col·locarem els xampinyons en la safata de servei on els amanirem amb julivert acabat de picar. El més típic és servir-los en una cassola de fang.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Amanida russa

Cebiche peruà de corball

Gamba cristall a l’andalusa

Pebrots de Padrón

Saltejat de ceps amb gambes

Verat marinat

Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató

Roll de salmó fumat, alvocat i tomàquet sec

Samosses de pollastre i verdures

Tzatziki

Seitons en vinagre

Cogombre farcit de mousse escalivat

Carbassa fregida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa