Vadegust
Aperitius de somni: torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
agraph -->

Aquest és un aperitiu d’aquells que sempre triomfen i que permet preparar-lo en cinc minuts si comprem tots els ingredients ja fets, o bé ens permet lluir-nos si ens els preparem nosaltres a casa. L’èxit d’aquest recepta es basa en l’extraordinària combinació que a nivell de textures, aromes i gustos formen els seus ingredients.

La base és un torradeta de pa. Els lineals dels supermercats estan plens de tota mena de torrades i torradetes que podeu fer servir per aquesta recepta. Ara bé, la millor manera de presentar-la és que us feu vosaltres mateixos les torrades. Compreu una baguette de massa mare i llarga fermentació i la talleu a llesques d’1 cm. de gruix. Les disposeu en una safata de forn -opcionalment les podeu pintar amb un bon oli d’oliva extra verge-, i posteriorment les poseu a coure dins del forn a 170-180º fins que estiguin ben daurades. Triguen al voltant de 20 minuts amb el forn preescalfat, de tota manera cal anar controlant la cocció.

Un cop tenim les torradetes de pa, cal untar-les amb un pesto genovès, la salsa italiana típica de la regió de la Ligúria. Com en el cas de l’ingredient anterior, podeu comprar el pesto al supermercat, on en trobareu una bona tria i alguns de molt aconseguits. És relativament senzill fer-se un pesto genovès autèntic a casa, i així estareu segurs d’haver seguit la recepta original. Tot i que es pot elaborar batent tots els ingredient amb la batedora elèctrica, la recepta original es fa treballant els ingredients dins del morter, ja que la textura que queda fet amb morter és molt més atractiva que la textura que li donarà la batedora elèctrica.

Un pot amb pesto | Pixabay

Per fer el pesto genovès ens caldrà un manat de fulles fresques d’alfàbrega, un gra d’all, un grapat de pinyons, formatges pecorino (25 gr) i parmesà (50 gr) ratllats al moment, oli d’oliva extra verge i cristalls de sal. En primer lloc, piquem al morter l’all, els pinyons i els cristalls de sal. A continuació hi afegim les fulles d’alfàbrega i continuem picant amb la mà del morter. Un cop aconseguim una pasta, hi tirem els formatges ratllats, remenem i comencem a posar-hi l’oli d’oliva extra verge a raig de fil, com si féssim una maionesa o un allioli. Un cop es lligui la pasta amb l’oli ja tenim el pesto a punt.

Amb les torrades untades de pesto, ara cal col·locar-hi a sobre l’ingredient estrella de la recepta, el tomàquet sec. Aquí sí que val la pena comprar-los ja fets. Tot i que es poden fer a casa, el procés lògicament no és immediat i segons on i com els assequem, el resultat pot no ser el desitjat. El tomàquets secs es fan deixant-los assecar amb una exposició directe al sol. Un cop secs tenen un color granat fosc. Si els trobeu de color vermell, vol dir que els van tractar prèviament a l’assecat amb diòxid de sofre. Per la nostra recepta necessitem el tomàquets sec ja rehidratat en oli d’oliva, de manera que si els compreu naturals caldrà posar-los en un recipient coberts amb oli d’oliva fins que quedin tendres. Si voleu quedar bé, no estalvieu en els tomàquets secs, compreu els millors que pugueu.

Encenalls de formatge parmesà | Pixabay

Acabarem la recepta posant uns encenalls de formatge parmesà per sobre de la torradeta untada de pesto i amb el tomàquet sec. Si us agrada més, podeu ratllar el formatge en comptes de posar-lo en encenalls. Podeu rematar-la amb un rajolí de l’oli de rehidratació dels tomàquets.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa