El tzatziki és un aperitiu típic de les cuines grega i dels països de l’orient mitjà, especialment Turquia i Iran. Consisteix en una crema feta amb una base de iogurt de cabra o d’ovella a la que s’hi afegeix cogombre ratllat, all, sal, oli d’oliva i herbes aromàtiques, en especial anet o bé menta fresca. Actualment es fa servir iogurt grec. Aquest tipus de iogurt, durant la seva elaboració passa per un procés de filtració que n’elimina el sèrum, el que fa que el iogurt sigui més espès i cremós que el iogurt tradicional, més baix en sucre i amb un gust més agre.
Si es vol gaudir d’aquest aperitiu però no es tenen ganes de preparar-lo, es pot comprar tzatziki ja preparat en moltes botigues d’alimentació.

Per preparar el tzatziki es netegen bé els cogombres, es pelen i es tallen en una juliana molt fina o bé es poden ratllar. Els fils de cogombre es reserven en un colador, per afavorir que vagin perdent humitat. Es posa el iogurt grec en un bol on es barreja amb all molt, el suc de mitja llimona, l’anet o la menta fresca, sal i pebre. A continuació es van afegint els fils de cogombre al bol i es barregen amb delicadesa amb el iogurt fins que s’obté la textura desitjada. Com més fils de cogombre s’incorporin, més densa serà la crema. Un cop acabat el procés es deixa reposar a la nevera fins a l’hora del servei.
En funció de la textura que s’hagi deixat podrem servir de diferents maneres aquesta crema. Si la textura és molt fluida, aleshores es pot servir en un gotet per menar-lo directament amb l’ajuda d’una cullera o bé en un bol, i sucar-hi bastonets de pa, de pastanaga, o de qualsevol altre hortalissa. Si la textura és més consistent ens pot servir per untar una coca, torradetes o bé galetes salades. També se li pot donar consistència amb l’ajuda d’un espessidor fins a tenir una textura de mousse i farcir, per exemple, una tartaleta o un vol-au-vent de pasta full.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci
Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà
Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada
Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató