El tzatziki és un aperitiu típic de les cuines grega i dels països de l’orient mitjà, especialment Turquia i Iran. Consisteix en una crema feta amb una base de iogurt de cabra o d’ovella a la que s’hi afegeix cogombre ratllat, all, sal, oli d’oliva i herbes aromàtiques, en especial anet o bé menta fresca. Actualment es fa servir iogurt grec. Aquest tipus de iogurt, durant la seva elaboració passa per un procés de filtració que n’elimina el sèrum, el que fa que el iogurt sigui més espès i cremós que el iogurt tradicional, més baix en sucre i amb un gust més agre.

Si es vol gaudir d’aquest aperitiu però no es tenen ganes de preparar-lo, es pot comprar tzatziki ja preparat en moltes botigues d’alimentació.

Tzatziki | Pixabay
Tzatziki | Pixabay

Per preparar el tzatziki es netegen bé els cogombres, es pelen i es tallen en una juliana molt fina o bé es poden ratllar. Els fils de cogombre es reserven en un colador, per afavorir que vagin perdent humitat. Es posa el iogurt grec en un bol on es barreja amb all molt, el suc de mitja llimona, l’anet o la menta fresca, sal i pebre. A continuació es van afegint els fils de cogombre al bol i es barregen amb delicadesa amb el iogurt fins que s’obté la textura desitjada. Com més fils de cogombre s’incorporin, més densa serà la crema. Un cop acabat el procés es deixa reposar a la nevera fins a l’hora del servei.

En funció de la textura que s’hagi deixat podrem servir de diferents maneres aquesta crema. Si la textura és molt fluida, aleshores es pot servir en un gotet per menar-lo directament amb l’ajuda d’una cullera o bé en un bol, i sucar-hi bastonets de pa, de pastanaga, o de qualsevol altre hortalissa. Si la textura és més consistent ens pot servir per untar una coca, torradetes o bé galetes salades. També se li pot donar consistència amb l’ajuda d’un espessidor fins a tenir una textura de mousse i farcir, per exemple, una tartaleta o un vol-au-vent de pasta full.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Amanida russa

Cebiche peruà de corball

Gamba cristall a l’andalusa

Pebrots de Padrón

Saltejat de ceps amb gambes

Verat marinat

Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató

Roll de salmó fumat, alvocat i tomàquet sec

Samosses de pollastre i verdures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa