Els caragolins de mar -també coneguts com a bígars- són uns mol·luscs gasteròpodes de mida petita -fan entre 2 i 4 cm- i color fosc -entre gris i negre, amb vetes verdoses-. Viuen enganxats a les roques de prop de la costa i s’alimenten exclusivament d’algues. Com ja succeeix en altres espècies de cargols marins, la part carnosa que es troba a l’interior està protegida amb una tapa dura que els serveix per retenir l’aigua del mar en el seu interior quan la marea és baixa i queden fora de l’aigua.

Si es preparen bé són deliciosos, molt saludables -són baixos en grasses i sucres i rics en àcids grassos, vitamines i minerals- i ideals per menjar-los com aperitiu, ja que, donada la seva mida i que abans d’extreure la carn, cal treure la tapa, són força entretinguts de menjar.

Tot i que n’hi ha de congelats, aquesta mena de mol·luscs són molt millors si els comprem frescos. Un cop ja disposem d’uns caragolins de mar ben frescos, cal rentar-los bé: primer a raig d’aixeta i després deixant-los reposar en un bol amb abundant aigua i sal. Mentre els tenim en remull, preparem en una olla una salmorra amb una proporció de 70 gr. de sal per litre d’aigua. Hi afegim tantes fulles de llorer com litres d’aigua, exprimim una llimona i un cop exprimida la tirem dins de l’olla, hi afegim uns grans de pebre negre, un raig d’un bon vi blanc i deixem que arranqui el bull, moment en el qual hi afegirem els caragolins i els deixarem bullir al voltant d’uns 5 minuts.

Caragolins de mar | Viquipèdia

Passat aquest temps, s’escorren i ja es poden col·locar en una safata de servei on els cobrirem amb un drap de cuina per servir-los calentons, ja que són més gustosos que no pas quan es mengen freds. Per gaudir-los només cal que amb l’ajuda d’un escuradents o qualsevol altre utensili similar s’extregui primer la tapa, que és dura i no comestible, i posteriorment la carn, que la podem menjar tal qual o bé la podem acompanyar d’una salsa, com per exemple una vinagreta, un all i oli negat, amb o sense julivert, etc.

Els vermuts més clàssics els acompanyen de meravella, tot i que també els podem acompanyar d’una copa de vi o escumós, blanc o rosat, el que us vingui més de gust. Si us agraden els vins de xerès, acompanyar-los d’una copa de “fino” o de “mançanilla” és una grandiosa opció.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa