Si hi ha uns colors que defineixen les festes nadalenques són el vermell i el verd. Ara que ja han acabat aquestes festes, us proposem un aperitiu on aquests dos colors en són els protagonistes, per si us heu quedat amb ganes de més! Farem un farcellets de remolatxa farcits de guacamole.
En primer lloc prepararem la remolatxa. Trieu-ne una de ben rodona i de mida gran. La pelarem i amb l’ajuda d’una mandolina o d’una màquina de tallar embotits la tallem en làmines, el més primes possible. Posem un tupí al foc amb aigua, hi afegim sal (idealment al 19%) i deixem que bulli. Un cop tinguem l’aigua bullint, hi escaldem durant 30 segons cadascuna de les làmines de remolatxa i les disposem a sobre d’un plat o d’una safata per tal que es refredin.
D’altra banda necessitem guacamole. Tenim dues opcions, o bé preparar-lo nosaltres mateixos o bé comprar-lo fet. No és gens difícil trobar guacamole fet als supermercats, però el que sí és tasca gairebé impossible és trobar-ne un de bo. La majoria dels guacamoles que es venen fets es nota molt que són industrials i heu de tenir en compte aquest fet, ja que els vostres convidats se’n poden adonar sense massa dificultat. Si us el feu vosaltres mateixos, és possible que no us quedi un guacamole com el que preparen els millors restaurants mexicans, però es notarà que està fet a casa i sempre serà millor que un de preparat industrialment.
Per preparar un guacamole senzill i òptim per farcir les làmines de remolatxa, agafarem un alvocat que estigui al punt de maduració òptima, li traurem l’os i amb l’ajuda d’una cullera posarem la carn dins d’un bol. L’aixafem amb una forquilla fins a obtenir una pasta amb la textura que us agradi més. A continuació afegirem al bol daus molt petits de polpa de tomàquet, sense pell ni llavors, ceba tendre picada molt fina, el suc de mitja llima i coriandre fresc picat molt petit. Si li voleu donar un toc picant, ara és el moment, afegint al bol alguna mena de xili picant, el que més us agradi. Es barregen tots els ingredients fins que quedin tots ben integrats a la pasta d’alvocat i ja el tenim apunt.
Ara toca farcir les làmines de remolatxa. Agafem un motlle múltiple de silicona amb forma de cilindre i posem en cadascun dels forats una làmina de silicona. A continuació disposarem a sobre de cadascuna de les làmines de remolatxa una cullerada del guacamole, i tanquem la làmina fent que quedi en forma de farcellet, lligant-la amb una branca de cibulet, anant en compte de no fer massa pressió per no trencar ni el cibulet, ni la làmina de remolatxa. Un cop lligats tots els farcellets, ja els tenim a punt de servir.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec