Aperitius de somni: Hummus amb bastonets de pastanaga

L’hummus és una menja típica dels països de l’Orient Mitjà, però que s’ha fet molt popular arreu del món a través dels fluxos migratoris provinents d’aquella regió. És una recepta senzilla de fer, molt llaminera i que a casa nostra té un caire molt social, en ser un plat que normalment es comparteix.

La recepta original és un puré fet a base de cigrons -de fet, en àrab, hummus significa literalment “cigró”- al que s’hi afegeix tahina, una pasta feta a base de llavors de sèsam lleugerament torrades i mòltes, all, suc de llimona i oli d’oliva. Es serveix assaonat amb pebre vermell dolç.

A partir d’aquesta recepta se n’han fet moltes variants. Avui és possible trobar hummus on la base de cigrons ha estat substituïda per remolatxa -molt cridaner per la intensitat del seu color-, alvocat, llenties, bolets, o també s’han creat altres receptes a partir de la de l’hummus, com el Mutàbal -fet a base d’albergínies escalivades- o el Muhammara -fet a base de pebrots escalivats-. En aquests casos, varien els ingredients i també les espècies amb que s’assaona el puré.

Un platet d’hummus amb verdures i galetes | Pixabay

En ser un puré força dens, té la textura idònia per poder sucar-hi bastonets de pa o de verdures, el que avui es coneix com a “dipejar”, convertint-se així en un plat idoni per fer l’aperitiu, o simplement per picar mentre compartim una bona estona amb els amics o la família. Uns bastonets de verdures que combinen molt i molt bé amb l’hummus de cigrons són els bastonets fets amb pastanagues. Tot i que els bastonets de pastanaga els podeu comprar fets, no val la pena pagar el sobrepreu que tenen en comparació a fer-los a casa, ja que són fàcils i ràpids de fer. Només cal que peleu unes quantes pastanagues i les aneu tallant fins a obtenir els bastonets. Cal anar en compte per tal que tinguin prou consistència com per poder sucar dins de l’hummus sense que es trenquin o es dobleguin.

Si l’hummus està ben fet, és a dir, si els gustos de tots els ingredients està ben equilibrat, aleshores el podem acompanyar del vi que ens vingui més de gust, ja que tant accepta un vi blanc, com un vi negre, com una copa d’escumós, o fins i tot un vermut. El problema pot venir si hi ha un excés de tahina, que donarà un gust amargant, o també un excés d’all o de llimona, fet que dificultaria l’harmonia amb els vins.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Nou comentari