L’alvocat és la fruita que produeix l’alvocater (Persea americana), un arbre que s’estima que procedeix de la part tropical del continent americà. Considerat com un superaliment, és una fruita que gaudeix d’una gran quantitat d’atributs saludables, pel que s’ha convertit en una icona de tota mena de dietes. Un 80% de la seva composició és aigua i fibra, i pràcticament no conté sucres. Pel que fa als greixos, la gran majoria dels que conté -un 70%- són monoinsaturats, i el 30% restant són poliinsaturats. També és ric en minerals i antioxidants.
Una manera diferent de gaudir d’aquesta fruita és preparant-la com un aperitiu. Per convertir l’alvocat amb un aperitiu atractiu per a tothom, l’arrebossarem i el convertirem en un dip que es pot menjar sol o bé sucant-lo en alguna salsa que hi combini. Per fer els cruixents d’alvocat partirem d’uns alvocats que tinguin la carn ben ferma, és a dir, que no estiguin massa madurs. Els pelarem, els hi traurem l’os i els tallarem en grills. A continuació, passarem els grills per farina, ou batut i pa ratllat o, si ho preferiu, en comptes de pa ratllat es pot fer servir panko, el pa ratllat d’origen japonès.

Un cop els tenim ben impregnats de l’arrebossat, els podríem fregir en un oli d’oliva extra verge a 180ºC, però ja que tenim un ingredient tan saludable entre mans, potser és més adient fer-los cruixents coent-los al forn. Per tant, disposarem els grills d’alvocat en una safata apta per anar al forn, que haurem untant amb oli d’oliva extra verge. Tot seguit, col·locarem la safata dins del forn, que tindrem prèviament preescalfat a 200ºC i els deixarem coure entre 20 i 25 minuts, fins que quedin ben cruixents, i ja els tindrem a punt per servir.
Hi ha moltes salses que combinen de meravella amb els cruixents d’alvocat, per exemple una salsa maionesa, un all i oli, una salsa de tomàquet amb un punt picant, una salsa brava, una salsa de iogurt o una salsa tàrtara. Una bona opció és servir els cruixents d’alvocat acompanyats de diferents salses, ben contrastades.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs