Vadegust
Aperitius de somni: cruixents d’alvocat

L’alvocat és la fruita que produeix l’alvocater (Persea americana), un arbre que s’estima que procedeix de la part tropical del continent americà. Considerat com un superaliment, és una fruita que gaudeix d’una gran quantitat d’atributs saludables, pel que s’ha convertit en una icona de tota mena de dietes. Un 80% de la seva composició és aigua i fibra, i pràcticament no conté sucres. Pel que fa als greixos, la gran majoria dels que conté -un 70%- són monoinsaturats, i el 30% restant són poliinsaturats. També és ric en minerals i antioxidants.

Una manera diferent de gaudir d’aquesta fruita és preparant-la com un aperitiu. Per convertir l’alvocat amb un aperitiu atractiu per a tothom, l’arrebossarem i el convertirem en un dip que es pot menjar sol o bé sucant-lo en alguna salsa que hi combini. Per fer els cruixents d’alvocat partirem d’uns alvocats que tinguin la carn ben ferma, és a dir, que no estiguin massa madurs. Els pelarem, els hi traurem l’os i els tallarem en grills. A continuació, passarem els grills per farina, ou batut i pa ratllat o, si ho preferiu, en comptes de pa ratllat es pot fer servir panko, el pa ratllat d’origen japonès.

Un alvocat | Pixabay
Un alvocat | Pixabay

Un cop els tenim ben impregnats de l’arrebossat, els podríem fregir en un oli d’oliva extra verge a 180ºC, però ja que tenim un ingredient tan saludable entre mans, potser és més adient fer-los cruixents coent-los al forn. Per tant, disposarem els grills d’alvocat en una safata apta per anar al forn, que haurem untant amb oli d’oliva extra verge. Tot seguit, col·locarem la safata dins del forn, que tindrem prèviament preescalfat a 200ºC i els deixarem coure entre 20 i 25 minuts, fins que quedin ben cruixents, i ja els tindrem a punt per servir.

Hi ha moltes salses que combinen de meravella amb els cruixents d’alvocat, per exemple una salsa maionesa, un all i oli, una salsa de tomàquet amb un punt picant, una salsa brava, una salsa de iogurt o una salsa tàrtara. Una bona opció és servir els cruixents d’alvocat acompanyats de diferents salses, ben contrastades.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa