Per sorprendre als nostres convidats, o simplement per ser original, no és condició necessària recórrer a receptes sofisticades i complicades de preparar, n’hi ha prou en aprofundir un xic en l’art de la combinació de productes. Quan els productes són compatibles i complementaris entre sí, la seva combinació suma i fa que junts es gaudeixin millor que per separat. Aquest és el cas del pernil d’ànec i la taronja. La combinació amb fruites sempre aporta un punt de frescor als plats, i sovint actua de contrapunt saludable dels mateixos.

El pernil d’ànec és un producte deliciós, tot i que és un dels grans oblidats en els àpats, fins i tots dels més gourmets. Es produeix a partir de deixar madurar el pit de l’ànec, més conegut com a magret, prèviament amanit amb una combinació de sal i pebre. Primer durant aproximadament tres dies en una càmera de fred perquè perdi la humitat, i les espècies penetrin dins de la carn, i després al voltant d’un mes en un assecador on acabarà de fer-se en unes condicions de temperatura i humitat controlades. Un cop el tenim en el seu punt òptim de maduració, es talla ben prim per gaudir-lo amb tota la seva plenitud.

La taronja, segurament la reina de les fruites d’hivern, forma una combinació superlativa amb el pernil d’ànec. D’una banda, la seva acidesa ajuda a equilibrar el gust salí i picant del pernil al mateix temps que aporta frescor i, de l’altra, el pernil té prou intensitat de sabor per aguantar l’acidesa de la taronja sense perdre la seva personalit

Per fer aquest aperitiu, primer de tot ens cal pelar la taronja, assegurant-nos que s’elimina tota la part blanca que hi ha sota la pell. Amb l’ajuda d’un ganivet extraurem els grills sense la pell, és a dir, tallant a banda i banda del grill per obtenir la polpa, mantenint la forma de grill.

Broquetes de taronja i pernil d’ànec de Chef Caprabo | chefcaprabo.com

Agafem unes broquetes llargues i anem punxant, de manera alternativa, una llesca de pernil d’ànec doblada per la mitat i un grill de taronja, fins a completar la quantitat desitjada i les disposem en el plat de servei. Acabarem l’aperitiu amanint les broquetes amb una vinagreta feta amb un bon vinagre balsàmic (líquid), suc de taronja i oli d’oliva.

A l’hora de triar la beguda per acompanyar-les cal tenir en compte, d’una banda, les característiques gustatives de la taronja i, per l’altra, la vinagreta. Un vermut blanc o negre les acompanyarà amb molta solvència. Tanmateix un escumós també hi farà un bon paper. Difícil, encara que no impossible, maridatge amb vins i cerveses.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa