Ara que ens estem conscienciant tots plegats de la importància de la cuina de l’aprofitament i de fer front al malbaratament alimentari, avui us proposo un aperitiu elaborat amb la pell de les patates, una part d’aquest tubercle que normalment desestimem i que conté una bona part de la fibra i dels nutrients de la patata, especialment vitamina C. Per consumir la pell de la patata cal eliminar els brots i les pells que presenten decoloracions verdoses, així com rentar-les minuciosament per treure la possible brutícia o qualsevol resta de productes químics.
Es pelen les patates i en comptes de desestimar la pell que es genera, l’anem reservant. Les patates pelades les posem en aigua i les guardem per cuinar-les posteriorment. Un cop tenim les patates pelades, posem una paella al foc amb abundant oli d’oliva extra verge -o es fa servir una fregidora-. Quan l’oli agafi la temperatura adequada, hi fregim les pells de les patates fins que quedin ben rosses i cruixents. A mesura que ja estiguin al seu punt òptim de fregit les traiem i les posem en un plat cobert amb paper absorbent per eliminar l’excés d’oli.

Un cop ben escorregudes les disposem en un safata per servir-les. Les podem servir amanides amb una barreja de cristalls de sal i pebres mòlts al moment. Si us agraden les sals i els pebres sofisticats és un bon moment de fer-los servir, les pells de patata els aguanten gairebé tots: sal rosa de l’Himàlaia, sal negre de Hawai, sals fumades, pebre negre, pebre d’Espelette, pebre vermell de la Vera, dolç o picant, pebre de Java, pebre d’Ashanti, pebre Sarawaak, escates de xili, etc. També hi podeu afegir tota mena d’herbes aromàtiques.
Si preferim acompanyar-les d’una salsa, poder fer servir la que més ens vingui de gust: maonesa clàssica, maonesa de wasabi, all i oli, salsa brava,…
Tanmateix les podem maridar amb vermut blanc o negre, vi blanc, rosat o negre, escumós de mètode tradicional, ancestrals,… només ens caldrà anar en compte amb quina salsa les acompanyem o quines herbes aromàtiques hem fet servir.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats