Un dels peixos més humils i a la vegada deliciosos que podem trobar a les peixateries és el verat. Molt abundant, tant al Mediterrani com a l’oceà Atlàntic, el verat -també anomenat cavalla o caval·lo- és un d’aquells peixos que està a l’abast de gairebé totes les economies. Igual que la tonyina i el bonítol, el verat és un peix blau que pertany a la família dels escòmbrids. S’identifica per tenir el cos de color blau, mentre que les aletes i el ventre són de color gris amb tons platejats. El seu dors està recobert d’unes fines línies negres transversals.

La seva carn és una bona font de proteïnes d’alt valor biològic, vitamines B12 i D i minerals com el seleni i el fòsfor principalment, però també ferro, potassi i magnesi. El greix és molt ric en àcids grassos omega 3. En resum: és un peix de consum recomanable.

Per preparar-lo marinat i servir-lo com aperitiu, és ideal comprar els exemplars més petits, els que fan una mida d’uns 30 cm de llargada. Cal netejar-los molt bé, separar-ne els lloms i treure totes les espines que porta. És una tasca que, si no es sap fer o no es vol fer, es pot demanar que la facin a la peixateria. És molt important no deixar-hi cap espina. Un cop tenim els lloms nets i desespinats, els salpebrarem i els col·locarem en un recipient per marinar-los.

Un verat fresc | Pixabay

Prepararem una marinada posant en un bol un parell de grans d’all picats en un morter, el suc d’una taronja, el suc d’una llimona, vi blanc, salsa de soja, vinagre blanc de chardonnay, julivert picat i oli d’oliva extra verge. Ho emulsionarem tot amb l’ajuda d’unes varetes i quan ho tinguem llest, cobrim els lloms de verat amb ella. A continuació, taparem el recipient amb film i el deixarem reposar durant tota una nit a la nevera.

Passada la nit, o un interval d’unes vuit hores, ja tindrem el verat marinat. Ara només caldrà treure els lloms, escorre’ls i disposar-los a la safata de servei. Si es desitja s’hi pot ratllar una mica de pela de llima o llimona per sobre.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Amanida russa

Cebiche peruà de corball

Gamba cristall a l’andalusa

Pebrots de Padrón

Saltejat de ceps amb gambes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep Andreu Castells a juliol 24, 2023 | 12:58
    Josep Andreu Castells juliol 24, 2023 | 12:58
    Sense congelar-los prèviament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa