Un dels peixos més humils i a la vegada deliciosos que podem trobar a les peixateries és el verat. Molt abundant, tant al Mediterrani com a l’oceà Atlàntic, el verat -també anomenat cavalla o caval·lo- és un d’aquells peixos que està a l’abast de gairebé totes les economies. Igual que la tonyina i el bonítol, el verat és un peix blau que pertany a la família dels escòmbrids. S’identifica per tenir el cos de color blau, mentre que les aletes i el ventre són de color gris amb tons platejats. El seu dors està recobert d’unes fines línies negres transversals.
La seva carn és una bona font de proteïnes d’alt valor biològic, vitamines B12 i D i minerals com el seleni i el fòsfor principalment, però també ferro, potassi i magnesi. El greix és molt ric en àcids grassos omega 3. En resum: és un peix de consum recomanable.
Per preparar-lo marinat i servir-lo com aperitiu, és ideal comprar els exemplars més petits, els que fan una mida d’uns 30 cm de llargada. Cal netejar-los molt bé, separar-ne els lloms i treure totes les espines que porta. És una tasca que, si no es sap fer o no es vol fer, es pot demanar que la facin a la peixateria. És molt important no deixar-hi cap espina. Un cop tenim els lloms nets i desespinats, els salpebrarem i els col·locarem en un recipient per marinar-los.

Prepararem una marinada posant en un bol un parell de grans d’all picats en un morter, el suc d’una taronja, el suc d’una llimona, vi blanc, salsa de soja, vinagre blanc de chardonnay, julivert picat i oli d’oliva extra verge. Ho emulsionarem tot amb l’ajuda d’unes varetes i quan ho tinguem llest, cobrim els lloms de verat amb ella. A continuació, taparem el recipient amb film i el deixarem reposar durant tota una nit a la nevera.
Passada la nit, o un interval d’unes vuit hores, ja tindrem el verat marinat. Ara només caldrà treure els lloms, escorre’ls i disposar-los a la safata de servei. Si es desitja s’hi pot ratllar una mica de pela de llima o llimona per sobre.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci
Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà