El carbassó és una de les verdures més versàtils que hi ha a la cuina. Originari d’Amèrica -on era un dels principals conreus dels pobles indígenes precolombins-, ha passat a ser part de la cuina mediterrània. La major part del pes del carbassó és aigua (un 95%), però també conté valuosos nutrients, especialment vitamines, antioxidants i minerals. És una d’aquelles verdures que agrada a tothom. Hi ha moltes maneres de cuinar-lo i gaudir-lo, però una bona manera de fer-lo servir per preparar com a aperitiu és farcir-lo de brandada de bacallà.
Per preparar aquest aperitiu, tallarem el carbassó en rodelles d’uns 4-5 cm i les courem al vapor durant uns 15 minuts. Cal que la part interior del carbassó quedi ben tova i la pell es cuini però ha de quedar consistent. Un cop tenim el carbassó cuit i fred, en buidarem la polpa, però deixarem la que tapa una de les bases de cada rodella, per tal que el farcit s’hi pugui aguantar. La polpa del carbassó, en aquesta ocasió no la farem servir, però la podem reservar per moltes altres preparacions com cremes, truites, salses, etc. Guardarem les rodelles de carbassó a la nevera perquè es mantinguin ben consistents.
Per una altra banda, prepararem una brandada de bacallà. O, si no us voleu complicar la vida, es pot comprar una brandada ja feta al supermercat, mai serà el mateix, però estalvia feina. Si es disposa de la Thermomix fer una brandada de bacallà extraordinària és molt senzill. I si no es disposa d’aquest enginy, sempre queda l’opció de preparar-la seguint la recepta tradicional. Sigui pel mètode que sigui, quan tinguem la brandada de bacallà farcirem amb ella cadascuna de les rodelles de carbassó.

La versió més bàsica de la recepta ja estaria feta, però es pot rematar col·locant a sobre de la brandada de cada rodella una mica de formatge ratllat i gratinar-ho al forn. Això li donarà un aspecte molt més atractiu a cadascuna de les rodelles de carbassó farcides. Una alternativa al formatge ratllat és posar-hi un tall de d’un formatge rul·lo de cabra que tingui més o menys el mateix diàmetre que el carbassó, i gratinar-ho. En ambdós cassos se li pot donar el toc final posant a sobre un brot que li aporti una mica més de color al conjunt verd i blanc.
Les rodelles de carbassó es poden servir disposades a sobre d’una safata, o bé es poden servir individualment en un plat en el qual hi podem posar una base, com per exemple, un coulis de tomàquet.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal