Vadegust
Aperitius de somni: rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

El carbassó és una de les verdures més versàtils que hi ha a la cuina. Originari d’Amèrica -on era un dels principals conreus dels pobles indígenes precolombins-, ha passat a ser part de la cuina mediterrània. La major part del pes del carbassó és aigua (un 95%), però també conté valuosos nutrients, especialment vitamines, antioxidants i minerals. És una d’aquelles verdures que agrada a tothom. Hi ha moltes maneres de cuinar-lo i gaudir-lo, però una bona manera de fer-lo servir per preparar com a aperitiu és farcir-lo de brandada de bacallà.

Per preparar aquest aperitiu, tallarem el carbassó en rodelles d’uns 4-5 cm i les courem al vapor durant uns 15 minuts. Cal que la part interior del carbassó quedi ben tova i la pell es cuini però ha de quedar consistent. Un cop tenim el carbassó cuit i fred, en buidarem la polpa, però deixarem la que tapa una de les bases de cada rodella, per tal que el farcit s’hi pugui aguantar. La polpa del carbassó, en aquesta ocasió no la farem servir, però la podem reservar per moltes altres preparacions com cremes, truites, salses, etc. Guardarem les rodelles de carbassó a la nevera perquè es mantinguin ben consistents.

Per una altra banda, prepararem una brandada de bacallà. O, si no us voleu complicar la vida, es pot comprar una brandada ja feta al supermercat, mai serà el mateix, però estalvia feina. Si es disposa de la Thermomix fer una brandada de bacallà extraordinària és molt senzill. I si no es disposa d’aquest enginy, sempre queda l’opció de preparar-la seguint la recepta tradicional. Sigui pel mètode que sigui, quan tinguem la brandada de bacallà farcirem amb ella cadascuna de les rodelles de carbassó.

Carbassó farcit de brandada amb formatge | Flickr @juantiagues

La versió més bàsica de la recepta ja estaria feta, però es pot rematar col·locant a sobre de la brandada de cada rodella una mica de formatge ratllat i gratinar-ho al forn. Això li donarà un aspecte molt més atractiu a cadascuna de les rodelles de carbassó farcides. Una alternativa al formatge ratllat és posar-hi un tall de d’un formatge rul·lo de cabra que tingui més o menys el mateix diàmetre que el carbassó, i gratinar-ho. En ambdós cassos se li pot donar el toc final posant a sobre un brot que li aporti una mica més de color al conjunt verd i blanc.

Les rodelles de carbassó es poden servir disposades a sobre d’una safata, o bé es poden servir individualment en un plat en el qual hi podem posar una base, com per exemple, un coulis de tomàquet.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa