Vadegust
Aperitius de somni: torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
agraph -->

Un dels productes que està més de moda en tota mena de vermuteries, bars de tapes i establiments de degustació són les sardines fumades. Un peix humil, que fumat esdevé una delicadesa, i amb ell es poden fer infinitat d’aperitius, snacks i tapes. Tot i que és possible fumar-les a casa, el més còmode i eficient és comprar els lloms de sardina fumada en botigues especialitzades. N’hi ha de molta qualitat i ens estalviarem molta feina i un possible resultat incert.

Una manera de fumar sardines és extreure’n els lloms i submergir-lo en una salmorra durant unes 12 hores, amb l’objectiu de curar-los amb la sal i que es formi una pel·lícula a sobre de la carn que afavoreixi l’adherència del fum. A continuació, es deixen assecar, i quan estan ben seques i brillants es sotmeten els lloms al fum produït per la combustió controlada de fustes no resinoses -una de les millors és la fusta d’ametller- durant 4-5 hores mirant que la temperatura interna dels lloms volti els 140 graus. Passat aquest temps es treuen del fum i es deixen refredar. La millor manera de conservar ells lloms de sardina fumats és submergir-los en oli d’oliva.

Amb elles es poden fer infinitat de receptes. Un aperitiu molt interessant per fer amb sardines fumades és tallar una bona baguette en llesques d’1 cm de gruix i torrar-les al forn, a una temperatura de 170ºC durant 20 minuts, controlant en tot moment que quedin torrades de manera uniforme i no es cremin. Mentre s’està torrant el pa, agafem un tomàquet madur, li traiem la pell i la polpa, i el tallem a daus molt petits. Posem aquests daus de tomàquet en un recipient rodó i els amanim amb sal, pebre i oli d’oliva extra verge.del

Agafem les llesquetes de pa torrat i les cobrim de daus de tomàquet ben amanits i hi disposem a sobre un llom de sardina fumada. Podem rematar l’aperitiu espolsant per sobre una mica de cibulet tallat molt menut.

Aquest aperitiu, tot i que és molt versàtil a l’hora de maridar-lo i combina molt bé amb tota mena de vermuts, vins i cerveses, té una parella de ball sensacional: els escumosos ancestrals, especialment els rosats.

Sardina fumada amb pa amb tomàquet | Flickr

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa