Vadegust
Aperitius de somni: tellerines a l’all i julivert

Les tellerines o tellines són uns mol·luscs bivalves de mida petita, forma més o menys triangular, que viuen enterrades a la sorra, a poca fondària i molt a prop de la costa. Són molt abundants al llarg de tota la costa del mar Mediterrani, en especial a la zona del Delta de l’Ebre. El seu millor moment de consum són els mesos d’estiu, just quan han acabat el seu període reproductiu. S’alimenten del plàncton que obtenen a partir de filtrar l’aigua. A la costa catalana, la tellerina és actualment una espècie de depuració obligatòria que es comercialitza a través de les llotges pesqueres.

Un cop comprades les tellerines a la peixateria de confiança, cal fer un cop d’ull per si n’hi ha alguna de trencada i després cal posar-les uns 15-20 minuts en aigua amb sal per tal que deixin anar la sorra que porten dins. Si les deixem en aigua i sal massa temps, aleshores perden qualitat. Acabat el seu purgat en aigua i sal, s’escorren, i ja les tenim llestes per cuinar-les.

La millor manera de de gaudir de les tellerines és de ben segur la més senzilla de cuinar-les. Posem una paella al foc amb un raig d’oli, hi tirem les tellerines i esperem que s’obrin. Les amanim amb un polsim de pebre negre i llestes. D’aquesta manera podrem gaudir de tot el sabor d’aquest mol·lusc, sense interferències.

Un plat amb tellerines | Viquipèdia

Si voleu guarnir una mica més el plat, amb la possibilitat de poder sucar pa a la salsa, aleshores podeu afegir a la paella una picada d’all i julivert -molt lleugera d’all- just al començament, o bé quan més o menys la mitat de les tellerines estiguin obertes. Si hi posem massa all, aquest taparà completament el gust suau i delicat de les tellerines. També es poden cuinar a la marinera, però en ser tan petites de mida el plat no condeix massa i la salsa passa per davant del seu sabor.

Un cop servides, les tellerines són uns d’aquells plants que no pots parar de menjar-ne, tal com succeeix, guardant totes les distàncies, amb les pipes o els festucs. El seu sabor suau, delicat i lleugerament dolcenc, demana que les acompanyem d’un vi blanc jove i afruitat, sense massa opulència aromàtica.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a juliol 09, 2022 | 08:30
    Observador juliol 09, 2022 | 08:30
    Avui a casa n'hem menjat. Exquisides. Per cert, segons d'on vinguin no cal posar-les en aigua i sal. A voltes no porten sorra.
  2. Icona del comentari de: teix a juliol 09, 2022 | 16:07
    teix juliol 09, 2022 | 16:07
    Què voleu que us digui? Fa massa que molts restaurants s'han acostumat a empastifar els productes amb la microbarreja d'all i julivert i s'estalvien d'elaborar altres salses més adient a cadascun. A molts els deu agradar però altres malden per lliurar-se de la untada
  3. Icona del comentari de: Observador a juliol 11, 2022 | 08:12
    Observador juliol 11, 2022 | 08:12
    Un detall: la llimona hi sobra. Abans servia per a dissimular que el peix no era fresc, i tanmateix, la cosa ha pres carta de naturalesa. Fora llimona dels plats de peix!.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa