Vadegust
Aperitius de somni: cebiche peruà de corball

El cebiche, ceviche, sebiche o seviche (totes quatres denominacions estan acceptades pel Termcat) és un plat típic i molt popular de la gastronomia llatinoamericana, en especial dels països de la costa de l’oceà Pacífic. Tot i que la base de la recepta és força comuna, a cadascun dels països té les seves variants locals. Sembla ser que el seu origen és peruà.

En essència, un cebiche és un plat que consisteix en un peix tallat a trossets i marinat. Però al darrera d’aquesta definició tan simple, s’hi amaga una autèntica delícia gastronòmica. És un plat aparentment senzill però d’aquells que costa trobar-ne un de ben fet. Per la seva frescor i lleugeresa, el cebiche és un plat que es pot adaptar molt bé a un format d’aperitiu. Un dels més típics és el cebiche de corball, que explicarem d’acord amb la recepta peruana. 

Els ingredients que necessitarem seran un corball molt fresc que, per precaució sanitària, haurem congelat un mínim de 24 hores. Si no us agrada el corball, o no en trobeu, es pot fer servir qualsevol altre peix blanc. Passat aquest temps, el deixarem descongelar dins de la nevera. Separarem la carn del corball i mirarem que no hi hagi quedat cap espina. També teniu l’opció que aquesta operació us la faci el vostre peixater o peixatera. Tallarem la carn a daus i la reservarem.

Un plat de cebiche | Piqsels

Ara toca preparar el marinat. Necessitarem un ají peruà, que es pot trobar força fàcilment en botigues especialitzades en alimentació llatina, i és l’ingredient que marcarà el punt de picant del plat. Hi ha diferents varietats d’ají més o menys picants. On compreu l’ají us guiaran. Si no en trobeu, sempre podem fer servir un bitxo, del que eliminarem les llavors. També necessitarem llimes, coriandre, gingebre, sal i pebre. En un bol hi posarem l’ají ben picat, el coriandre, el gingebre ratllat, la sal, el pebre i ho amanirem amb el suc de les llimes. Ho barrejarem tot i anirem rectificant els ingredients fins que quedi perfectament equilibrada la relació entre l’acidesa i el picant.

Tot seguit hi afegirem els daus de corball mirant que s’impregnin bé del marinat i ho posem a la nevera uns 25-30 minuts. Passat aquest temps, eliminem la llet de tigre -nom que rep la marinada- i és el moment de posar-ho en el plat de servei. Per acabar el plat, tallarem en juliana fina una ceba morada, i la disposarem a sobre dels daus de corball. S’hi poden afegir, a més de la ceba morada, altres ingredients com moniato, blat de moro cuit, moniato o iuca.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Amanida russa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa