Vadegust
Aperitius de somni: farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Estem en plena temporada d’espàrrecs verds, una hortalissa baixa en calories que s’obté quan els brots emergents de la planta (Asparagus officinalis) es cullen abans que tinguin l’oportunitat de desenvolupar-se completament. Aquests brots joves són tendres i prims. A diferència dels espàrrecs blancs, els espàrrecs verds tenen més exposició a la llum solar durant el seu creixement, cosa que els proporciona el seu color verd característic. No tenen greix i compten amb un contingut baix en sal, per tant, de consum molt recomanable. Es poden cuinar de moltes maneres, però si pensem en ells com a ingredient per un aperitiu, la recepta que us proposo és una bona opció.

Partirem d’uns espàrrecs verds el més frescos possible, és a dir, que hagin estat collits el mínim temps possible abans de cuinar-los. Triarem uns espàrrecs no massa gruixuts, amb les puntes tancades i compactes. A continuació, els rentarem bé, tallarem la part més llenyosa i els pelarem des de la base fins a la punta. Posarem una olla amb aigua salada al foc de tal manera que quan hi col·loquem el manat d’espàrrecs dret, les gemmes quedin fora de l’aigua. Quan l’aigua comenci a bullir, hi posarem els espàrrecs i els deixarem coure entre cinc i deu minuts, en funció de si són més o menys gruixuts.

Un grapat d’espàrrecs preparats per ser cuinats | Pixabay

Un cop cuits, els tallarem en tres trossos iguals. Agafem unes tires de cansalada viada crua, tallada el més prima possible, i la tallem en trossos d’una longitud suficient per embolcallar els tres trossos d’espàrrec. A continuació, embolcallem els trossos d’espàrrec amb un de cansalada i ho lliguem amb una tira de cibulet. En fer el nus cal anar en compte que no es trenqui el cibulet.

Quan tenim fets tots els farcellets d’espàrrec verd amb cansalada viada, posem una paella al foc amb abundant oli d’oliva verge extra i el deixem que s’escalfi fins al 180 graus, com si volguéssim fer un fregit. En aquell moment hi tirem els farcellets i els deixem coure fins que la cansalada quedi ben cruixent, moment en que els retirarem del foc i els col·locarem en un plat amb un paper absorbent per eliminar l’excés d’oli.

Els farcellets es poden servir sols o bé els podem acompanyar d’una salsa que acabi d’arrodonir el plat, com podria ser una reducció de soja, una salsa barbacoa o una maionesa.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa