Estem en plena temporada d’espàrrecs verds, una hortalissa baixa en calories que s’obté quan els brots emergents de la planta (Asparagus officinalis) es cullen abans que tinguin l’oportunitat de desenvolupar-se completament. Aquests brots joves són tendres i prims. A diferència dels espàrrecs blancs, els espàrrecs verds tenen més exposició a la llum solar durant el seu creixement, cosa que els proporciona el seu color verd característic. No tenen greix i compten amb un contingut baix en sal, per tant, de consum molt recomanable. Es poden cuinar de moltes maneres, però si pensem en ells com a ingredient per un aperitiu, la recepta que us proposo és una bona opció.
Partirem d’uns espàrrecs verds el més frescos possible, és a dir, que hagin estat collits el mínim temps possible abans de cuinar-los. Triarem uns espàrrecs no massa gruixuts, amb les puntes tancades i compactes. A continuació, els rentarem bé, tallarem la part més llenyosa i els pelarem des de la base fins a la punta. Posarem una olla amb aigua salada al foc de tal manera que quan hi col·loquem el manat d’espàrrecs dret, les gemmes quedin fora de l’aigua. Quan l’aigua comenci a bullir, hi posarem els espàrrecs i els deixarem coure entre cinc i deu minuts, en funció de si són més o menys gruixuts.

Un cop cuits, els tallarem en tres trossos iguals. Agafem unes tires de cansalada viada crua, tallada el més prima possible, i la tallem en trossos d’una longitud suficient per embolcallar els tres trossos d’espàrrec. A continuació, embolcallem els trossos d’espàrrec amb un de cansalada i ho lliguem amb una tira de cibulet. En fer el nus cal anar en compte que no es trenqui el cibulet.
Quan tenim fets tots els farcellets d’espàrrec verd amb cansalada viada, posem una paella al foc amb abundant oli d’oliva verge extra i el deixem que s’escalfi fins al 180 graus, com si volguéssim fer un fregit. En aquell moment hi tirem els farcellets i els deixem coure fins que la cansalada quedi ben cruixent, moment en que els retirarem del foc i els col·locarem en un plat amb un paper absorbent per eliminar l’excés d’oli.
Els farcellets es poden servir sols o bé els podem acompanyar d’una salsa que acabi d’arrodonir el plat, com podria ser una reducció de soja, una salsa barbacoa o una maionesa.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci