Si hi ha unes reines indiscutibles dels aperitius, aquestes són les olives. Producte mediterrani per excel·lència, son el fruit de l’olivera, un arbre de la família de les oleàcies originari de l’Àsia Menor que es conrea des de l’antiguitat a tota la conca del mare nostrum. Les olives arriben al seu punt de maduració passat l’estiu, quan en el seu interior es comença a generar oli. Les olives que s’utilitzen per fer l’aperitiu, són les olives de taula, que són les primeres que es recol·lecten, de mitjans de setembre fins a finals d’octubre – principis de novembre.
Les olives de taula, abans de poder-les consumir, cal sotmetre-les a un procés de fermentació. De la collita es trien les olives que tenen una mida que volta dels 3 als 5 gr, el pinyol s’ha de poder separar amb facilitat de la carn i la ràtio amb la carn ha de ser de 5:1. Altres aspectes a tenir en compte són la forma -valorant-se les més esfèriques-, la finesa i l’elasticitat de la pell. Un cop feta la tria, d’acord amb tots aquests paràmetres, se’ls aplica un tractament submergint-les amb aigua -i en algunes ocasions s’hi afegeix lleixiu-, per eliminar-ne la possible amargor. Posteriorment es renten i es posen en una dissolució d’aigua i sal on fermentaran. Opcionalment també es pot afegir a la dissolució d’aigua i sal algunes herbes aromàtiques o altres ingredients, com alls, per enriquir-ne el conjunt gustatiu. Aquest darrer procés pot durar de 3 a 7 mesos. Un cop ha acabat aquest procés ja estan llestes per ser envasades i comercialitzades.
De totes les varietats d’olives, les olives arbequines, originals de la població d’Arbeca, a la comarca de les Garrigues, són de les més preuades pels consumidors. A Catalunya, també les trobem a les comarques del Camp de Tarragona i de l’Urgell. Es caracteritzen per tenir una forma oval i una mida molt petita, trencant els motlles del que és habitual en les olives de taula. Les olives arbequines es fan servir tant per olives de taula com per produir oli.
Gaudir de les olives arbequines en un aperitiu és molt senzill, ja que es consumeixen sense cap mena de preparació. Només cal comprar unes bones olives arbequines, d’una marca i un origen que ens inspiri confiança, col·locar-les en un recipient i servir-les.
Les podem acompanyar de la beguda que ens vingui més de gust, tot i que possiblement una cervesa ben fresca o un bon vermut, del color que sigui, són els seus millors acompanyants.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada