Segons explica la Viquipèdia, les carxofes són els capítols florals tendres de la carxofera, una planta que pertany al gènere Cynara, a la qual també pertany el card. Les carxofes són unes hortalisses que a més de ser delicioses, són molt saludables ja que tenen propietats que ajuden a prevenir i combatre malalties hepàtiques, el colesterol i l’àcid úric, entre d’altres.
Tot i que la temporada de la carxofa són els mesos freds de l’hivern, aquesta hortalissa té la virtut, segons explica un informe fet per un equip d’investigació del Departament de Química Agrícola de la Universitat de Murcia, de mantenir la seva activitat antioxidant durant 8 mesos si es congelen, i 18 mesos si les fem en conserva. De fet, gran part de la producció de carxofes va destinada a fer-ne conserves, i això ens permet poder-la gaudir durant tot l’any.
Si ens fixem en la carxofa com un ingredient per fer-ne un bon aperitiu, aleshores el que ens interessarà són els seus cors fets en conserva. Elaborar cors de carxofa en conserva no és massa difícil, però als supermercats trobem molt bones conserves de cors de carxofa, tant al natural com en oli d’oliva. Si us voleu fer vosaltres mateixos la conserva, cal pelar les carxofes fins a deixar-ne el seu cor i anar-les posant en un bol amb aigua i suc de llima, per evitar que s’oxidin i agafin color fosc. A continuació, cal posar una olla al foc amb aigua, un got de vi blanc, un de vinagre, un parell de fulles de llorer, una branca de farigola, uns grans de pebre i una cullerada de sal. Quan arranqui el bull hi introduïm els cors de carxofa i els deixem coure uns 15 minuts. Passat aquest temps, verifiquem que hagin quedat tendres. Si ja estan al punt de cocció òptim, les submergim en un bol amb aigua i gel per tallar la cocció. Posteriorment s’escorren i es col·loquen a l’interior de pots de vidre i es cobreixen amb oli o amb l’aigua de la cocció, es tanquen els pots hermèticament i es fa un bany maria per garantir la seva conservació.
Amb els cors tenim moltes possibilitats de preparar-los per fer un aperitiu. La manera més senzilla és treure els cors del pot, escorre’ls, tallar-los en quatre parts i amanir-los amb sal, pebre i, si ho desitgeu, amb un rajolí d’un bon vinagre. També els podem servir amanits amb una vinagreta de mel i mostassa. Són deliciosos arrebossats, enfarinats i fregits o acompanyats d’anxoves o de pernil. Les possibilitats són moltes.

Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada