Segons explica la Viquipèdia, les carxofes són els capítols florals tendres de la carxofera, una planta que pertany al gènere Cynara, a la qual també pertany el card. Les carxofes són unes hortalisses que a més de ser delicioses, són molt saludables ja que tenen propietats que ajuden a prevenir i combatre malalties hepàtiques, el colesterol i l’àcid úric, entre d’altres.

Tot i que la temporada de la carxofa són els mesos freds de l’hivern, aquesta hortalissa té la virtut, segons explica un informe fet per un equip d’investigació del Departament de Química Agrícola de la Universitat de Murcia, de mantenir la seva activitat antioxidant durant 8 mesos si es congelen, i 18 mesos si les fem en conserva. De fet, gran part de la producció de carxofes va destinada a fer-ne conserves, i això ens permet poder-la gaudir durant tot l’any.

Si ens fixem en la carxofa com un ingredient per fer-ne un bon aperitiu, aleshores el que ens interessarà són els seus cors fets en conserva. Elaborar cors de carxofa en conserva no és massa difícil, però als supermercats trobem molt bones conserves de cors de carxofa, tant al natural com en oli d’oliva. Si us voleu fer vosaltres mateixos la conserva, cal pelar les carxofes fins a deixar-ne el seu cor i anar-les posant en un bol amb aigua i suc de llima, per evitar que s’oxidin i agafin color fosc. A continuació, cal posar una olla al foc amb aigua, un got de vi blanc, un de vinagre, un parell de fulles de llorer, una branca de farigola, uns grans de pebre i una cullerada de sal. Quan arranqui el bull hi introduïm els cors de carxofa i els deixem coure uns 15 minuts. Passat aquest temps, verifiquem que hagin quedat tendres. Si ja estan al punt de cocció òptim, les submergim en un bol amb aigua i gel per tallar la cocció. Posteriorment s’escorren i es col·loquen a l’interior de pots de vidre i es cobreixen amb oli o amb l’aigua de la cocció, es tanquen els pots hermèticament i es fa un bany maria per garantir la seva conservació.

Amb els cors tenim moltes possibilitats de preparar-los per fer un aperitiu. La manera més senzilla és treure els cors del pot, escorre’ls, tallar-los en quatre parts i amanir-los amb sal, pebre i, si ho desitgeu, amb un rajolí d’un bon vinagre. També els podem servir amanits amb una vinagreta de mel i mostassa. Són deliciosos arrebossats, enfarinats i fregits o acompanyats d’anxoves o de pernil. Les possibilitats són moltes.

Carxofes arrebossades | Pixabay

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ... a maig 02, 2022 | 07:22
    ... maig 02, 2022 | 07:22
    Els excipients són animals.

Nou comentari

Comparteix