Vadegust
Aperitius de somni: Les ametlles salades
agraph -->

Les ametlles són les reines dels fruits secs. Torrades i salades es converteixen també en protagonistes destacades de tot aperitiu on hi són presents. Les ametlles són el fruit de l’ametller, un arbre de fulla caducifòlia que pertany a la família de les rosàcies. Aquests fruits en estat natural estan coberts per una pell de color canyella i protegits per una closca dura no comestible. En tenir menys d’un 50% d’aigua en la seva composició, les ametlles formen part de la família de les que coneixem com a fruites seques.

Originàries d’Iran o Palestina van arribar a Europa de la mà dels grecs i dels àrabs, estenent-se per tota la costa Mediterrània. La varietat més preuada d’ametlla és l’ametlla Marcona, una ametlla rodona i grossa, dolça i amb poc percentatge d’amargor. Les ametlles són una excel·lent font de vitamina B, vitamina E, àcids greixosos i proteïna vegetal, constituint un ingredient indispensable de la cuina mediterrània i part essencial de multitud de receptes i elaboracions gastronòmiques, especialment en rebosteria.  

Per gaudir de les ametlles com aperitiu, cal torrar-les i salar-les. Primer les alliberarem de la seva closca i després cal escaldar-les per eliminar la pell que les envolta. Per escaldar-les posarem una olla amb aigua a foc fort, i de seguida que arranqui el bull hi afegirem les ametlles. Un cop l’aigua torni a bullir de nou, deixarem passar un parell de minuts i comprovarem que la pell es treu fàcilment. Si és així, les retirarem del foc, les escorrerem i les pelarem. En cas contrari, cal esperar fins que ho facin. Un cop pelades, cal assecar-les molt bé amb l’ajuda d’un drap.

Un grapat d'ametlles salades | Pixabay
Un grapat d’ametlles | Pixabay

Un cop seques, les disposarem sobre una plata de forn i les torrarem al forn a una temperatura de 180ºC. El temps dependrà una mica de cada forn. La teoria diu que s’han de torrar durant aproximadament 25 minuts. Cal, però, estar atent al forn en tot moment, per comprovar com es van torrant i evitar que ho facin massa. Un cop torrades al gust, es deixen refredar i se salen. Si voleu donar un punt més sofisticat a les ametlles, les podeu salar amb sals singulars com la Sal Saphir de Perse, Sal de Hawai Alaea Rouge, Sal del Himalaya Perla Rosa, etc., o bé sals aromatitzades amb herbes i/o espècies.

Les ametlles torrades i salades admeten qualsevol tipus de beguda per acompanyar-les: vins, escumosos, cervesa, vermut, cocktails,… el que us vingui més de gust.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa