Quan arriben les dates properes a les festes nadalenques a tots els supermercats i a les grans superfícies comercials apareixen, per art de màgia, muntanyes de caixes de tartaletes de tota mena per farcir. N’hi ha de pasta de full, de pasta filo, de pasta brisada,… totes per fer preparacions dolces i salades. Sembla com si la preparació de les tartaletes farcides fos un plat nadalenc, quan en realitat no hi ha cap vincle amb el Nadal i es pot preparar durant tot l’any. Les tartaletes farcides són un snack típic dels càterings.
La veritat és que una preparació relativament senzilla de fer -si no ens compliquem la vida amb el farcit-, pràctica i resultona a taula. Les podem farcir de mil coses: de brandada de bacallà, de crema de formatge, de tota mena de tàrtars, tant de peix com de carn,…
Una tartaleta que sol triomfar molt és la que us proposo avui. Partirem d’unes tartaletes de pasta filo de mida petita, que es puguin menjar d’un sol mos. Si preferiu la dolçor i la textura de la pasta de full no hi ha cap problema, sempre i quan no les prepareu amb massa antelació. Si les tartaletes són massa pàl·lides de color, o bé noteu que no tenen el punt cruixent desitjat, sempre les podem fornejar uns 6-7 minuts a 250ªC, amb el forn precalentat a aquesta temperatura.
La base del farcit és fer un pesto que tingui una textura més consistent que si l’elaboréssim per acompanyar una pasta. Per això posarem en un bol, formatge crema -el Philadelphia serveix perfectament-, i un iogurt grec, el que està enriquit amb nata, i ho batrem amb l’ajut d’una batedora fins a obtenir una crema homogènia. Ara afegirem al bol la salsa pesto, que la podeu fer vosaltres mateixos o es pot fer servir una salsa comercial. I ho integrem tot plegat.
Ara ja tenim una massa amb un bonic color verdós. És el moment d’afegir-hi els tomàquets secs. Els tallarem en trossos de la mida que voleu que els comensals es trobin, però tenint en compte que han de poder integrar-se amb la crema. També hi afegirem formatge parmesà, que ratllarem al moment. Batrem el conjunt perquè tot quedi ben integrat i ho disposarem a les tartaletes. Una bona manera de fer-ho és introduint la crema de pesto i tomàquets en una màniga pastissera.
Un cop tenim les tartaletes farcides les decorarem amb tires de tomàquets secs i un polsim d’alfàbrega i ja les tenim llestes per servir. Si es prefereix es poden posar a la nevera i servir les tartaletes fredes.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada