Vadegust
Aperitius de somni: tartaletes de pesto i tomàquet sec

Quan arriben les dates properes a les festes nadalenques a tots els supermercats i a les grans superfícies comercials apareixen, per art de màgia, muntanyes de caixes de tartaletes de tota mena per farcir. N’hi ha de pasta de full, de pasta filo, de pasta brisada,… totes per fer preparacions dolces i salades. Sembla com si la preparació de les tartaletes farcides fos un plat nadalenc, quan en realitat no hi ha cap vincle amb el Nadal i es pot preparar durant tot l’any. Les tartaletes farcides són un snack típic dels càterings.

La veritat és que una preparació relativament senzilla de fer -si no ens compliquem la vida amb el farcit-, pràctica i resultona a taula. Les podem farcir de mil coses: de brandada de bacallà, de crema de formatge, de tota mena de tàrtars, tant de peix com de carn,…

Una tartaleta que sol triomfar molt és la que us proposo avui. Partirem d’unes tartaletes de pasta filo de mida petita, que es puguin menjar d’un sol mos. Si preferiu la dolçor i la textura de la pasta de full no hi ha cap problema, sempre i quan no les prepareu amb massa antelació. Si les tartaletes són massa pàl·lides de color, o bé noteu que no tenen el punt cruixent desitjat, sempre les podem fornejar uns 6-7 minuts a 250ªC, amb el forn precalentat a aquesta temperatura.

La base del farcit és fer un pesto que tingui una textura més consistent que si l’elaboréssim per acompanyar una pasta. Per això posarem en un bol, formatge crema -el Philadelphia serveix perfectament-, i un iogurt grec, el que està enriquit amb nata, i ho batrem amb l’ajut d’una batedora fins a obtenir una crema homogènia. Ara afegirem al bol la salsa pesto, que la podeu fer vosaltres mateixos o es pot fer servir una salsa comercial. I ho integrem tot plegat.

Tomàquets secs | Pixabay

Ara ja tenim una massa amb un bonic color verdós. És el moment d’afegir-hi els tomàquets secs. Els tallarem en trossos de la mida que voleu que els comensals es trobin, però tenint en compte que han de poder integrar-se amb la crema. També hi afegirem formatge parmesà, que ratllarem al moment. Batrem el conjunt perquè tot quedi ben integrat i ho disposarem a les tartaletes. Una bona manera de fer-ho és introduint la crema de pesto i tomàquets en una màniga pastissera.

Un cop tenim les tartaletes farcides les decorarem amb tires de tomàquets secs i un polsim d’alfàbrega i ja les tenim llestes per servir. Si es prefereix es poden posar a la nevera i servir les tartaletes fredes.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa