Vadegust
Aperitius de somni: cullera d’anxoves de l’Escala amb mató

Les anxoves són una conserva deliciosa que, més enllà de gaudir-les soles, donen molt de joc a l’hora de crear aperitius. A Catalunya tenim la sort de comptar amb una indústria pròpia dedicada a l’elaboració d’anxoves, que es concentra a la zona de l’Alt Empordà, amb la població de l’Escala com a epicentre. Aquests obradors d’anxoves han recollit el testimoni que grecs i fenicis van deixar en aquella zona, quan als segles VI i V a.C. van introduir la tècnica de conservació de la salaó en arribar-hi. De textura carnosa, aromàtiques i saboroses, amb un punt salí i un toc iodat, les anxoves de l’Escala enriquiran qualsevol aperitiu on hi siguin presents.

Un dels molts acompanyants que fan una bona parella amb les anxoves, en aquest cas cercant una harmonia de contrast, és el mató. Aquest producte làctic elaborat a partir de la llet pasteuritzada de vaca, cabra o bé ovella, de textura granulosa i de gust de llet fresca, sense sal afegida, crea un conjunt gustatiu excels amb les anxoves.

Anxoves salades | Europa Press
Anxoves salades | Europa Press

Per preparar l’aperitiu que us proposem en caldrà disposar d’unes bones anxoves de l’Escala que, si estan conservades amb oli, només les haurem de treure del seu pot o de la seva llauna; i si estan conservades amb sal, caldrà rentar la part exterior a raig d’aixeta amb suavitat, extreure’n l’espina dorsal, separar-ne els filets, retirar, si s’escau, les espines laterals, deixar els filets submergits en aigua durant 10 minuts, escorre’ls i cobrir-los d’oli fins al moment de fer-los servir. D’altra banda, necessitarem un bon mató artesà, el més fresc possible.

Una manera elegant de presentar aquest aperitiu és fer-ho amb culleres japoneses. Aquestes culleres, avui, són fàcils de trobar i relativament barates. Començarem el procés formant unes quenelles (boles de forma ovalada) amb el mató, de la mida que s’ajusti millor a la cullera que tinguem. A continuació, es posa a sobre de la quenelle de mató un filet d’anxova, de la manera que més agradi, ja sigui amb el filet estirat o bé enrotllat. Per acabar l’aperitiu, només caldrà amanir el conjunt amb un raig d’oli d’oliva extra verge o, si es vol fer més sofisticat, disposant a sobre de l’anxova unes perles esferificades d’oli, que si no se saben o no es volen fer, es poden comprar ja fetes.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Amanida russa

Cebiche peruà de corball

Gamba cristall a l’andalusa

Pebrots de Padrón

Saltejat de ceps amb gambes

Verat marinat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Boletaire a juliol 28, 2023 | 12:06
    Boletaire juliol 28, 2023 | 12:06
    Ho provaré. Segur que ha de ser boníssim. Amb unes perles de Caviaroli.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa