Els formatges sempre han estat un dels protagonistes clàssics de tota mena d’aperitius. A part de menjar-los frescos o madurats, també són uns ingredients sensacionals en multitud de receptes. Una manera diferent de gaudir dels formatges en un aperitiu és menjar el formatge arrebossat, com si es tractés d’una croqueta.

No tots els formatges són aptes per poder-los arrebossar i servir-los com aperitiu acompanyats de diferents salses. Els formatges més adients per arrebossar són els que pertanyen a la família dels formatges de pasta tova i pell florida, i tant se val amb quina llet hagin estat elaborats. Si bé el formatge més emprat per arrebossar és el Brie de Meaux, es pot fer servir qualsevol altre formatge d’aquesta família. Si es prepara bé, aquesta recepta us farà triomfar quan la serviu com aperitiu; però si no està impecablement ben feta, pot arribar a ser un autèntic desastre.

És molt important que el formatge triat estigui molt fred, el més proper a zero graus però sense que s’arribi a congelar. El tallarem en porcions de la mida que ens faci més gràcia, tot i que caldria que no siguin massa grans. Un consell, a l’hora de tallar-lo, imaginació al poder: mireu de no tallar-lo en el clàssic tall de forma triangular.

Un cop tallats els trossos els passarem per farina, ou i pa ratllat -sobretot seguint aquest ordre i assegurant-nos que quedin ben arrebossats-, i els tornarem a la nevera fins que tornin a estar ben freds.

Posarem una paella al foc amb abundant oli d’oliva extra verge i el deixarem escalfar fins a una temperatura de 180ºC. Quan l’oli assoleixi aquesta temperatura, hi fregirem els trossos de formatge fins que quedin d’un color daurat bonic i un tacte ben cruixent, sobretot mirant de no passar-nos. Un cop els tenim al punt òptim, els retirem de la paella i els col·loquem en un recipient a sobre de paper absorbent per eliminar l’excés d’oli.

Fingers de formatge | Pixabay

Si tot ha anat com havia d’anar, en mossegar els fingers notarem el tacte cruixent de l’arrebossat i la textura cremosa del formatge, que en sotmetre’l al calor s’haurà fos. Tot plegat forma una combinació terriblement llaminera.

Si feu servir diferents formatges elaborats amb diferents tipus de llet -vaca, cabra, ovella-, i diferents pells florides -blanques i cendrades-, de ben segur que gaudireu molt d’aquest aperitiu. També es pot servir acompanyat de compotes, melmelades i chutneys.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa