Els ous sempre resulten molt atractius per la majoria, i criden molt l’atenció quan es fan servir ous de mides diferents a les que estem acostumats habitualment, tant si és per ser exageradament grans -com els ous d’estruç- o si són de mida molt petita -com els ous de guatlla-.
El ous de guatlla donen molt de joc a l’hora de crear aperitius, ja que, a part de sabor, aporten color i es poden menjar d’un sol mos. L’aperitiu que proposo avui és laboriós de preparar, però si surt bé causarà admiració entre els comensals.
Per farcir uns ous de guatlla, primer de tot caldrà bullir-los per fer-ne ous de guatlla durs. Per fer això posarem un recipient amb aigua al foc. Quan arranqui el bull, hi tirarem un polsim de sal i els ous de guatlla, que tindrem a temperatura ambient. Els deixarem coure de tres a quatre minuts i els retirarem del foc, deixant-los refredar. Un cop freds, els tallarem per la meitat longitudinalment, no transversalment, i n’extraurem el rovell. Reservarem les clares.
Posarem els rovells en un bol i els picarem juntament amb tonyina de llauna i maionesa, fins que quedi una pasta homogènia i cremosa. Farcirem els ous amb aquesta pasta i ajuntarem les dues mitats per recompondre la forma original.
A continuació, prepararem dos recipients: un amb un ou ben batut, i un altre amb pa ratllat. Agafarem els ous de guatlla farcits i elspassarem de manera generosa, primer per l’ou batut, i després pel pa ratllat fins que quedi ben arrebossat.

Per acabar el plat, podem fer servir la fregidora, o bé posarem un recipient amb oli abundant al foc. En qualsevol dels dos casos l’oli ha d’arribar als 170-180 graus de temperatura. Quan assolim aquesta temperatura, hi fregirem els ous fins que quedin d’un color daurat intens. És molt important que es puguin submergir els ous dins de l’oli. Un cop tinguem els ous perfectament fregits, els retirarem de l’oli i els col·locarem en una safata coberta amb paper absorbent, per tal d’eliminar l’excés d’oli.
Ja tenim els ous de guatlla a punt per servir. Només queda col·locar-los en el plat de servei i portar-los a taula. Un cop es temperin cal menjar-los idealment en una, o bé en dues mossegades. Quedeu-vos amb la cara que posa qui els tasta per primera vegada.
Els podeu acompanyar de la beguda que us vingui més de gust, ja que, tot i que és un plat que porta ou dur, aquest no té el pes suficient en el conjunt gustatiu per distorsionar massa els vins. Són deliciosos amb una cervesa lager ben freda, una copa de vi o d’escumós del color que vulgueu, o també del vostre vermut preferit.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols