agraph -->

Segons explica la Viquipèdia, els seitons -també coneguts com aladrocs. són una espècie de peix teleosti de la família dels engràulids de mida petita, que volta els 15 cm. de llargària, de color variable entre blavós i gris clar, amb una banda platejada als costats. Viuen a prop de les costes, constituint grans bancs, i s’alimenten del plàncton.

Els seitons són els peixos que, un cop processats convenientment, es convertiran en les conegudes i estimades anxoves. Però el propòsit d’ara no és convertir el seitons en anxoves, sinó gaudir-los frescos, acabats de pescar. El seitó fregit és un aperitiu deliciós i força assequible. Vagi per endavant que, tot i que en alguns establiments el poden fer passar com a “peixet fregit”, els seitons són d’una mida que no resulta tan còmoda de menjar com els sonsos o el xanguet, les espècies autèntiques per preparar “peixet fregit”.

Els seitons, sempre ben frescos, es poden preparar sencers o sense el cap i l’espina. Ambdues maneres són perfectament vàlides, només que si els preparem sencers tindrem més feina a l’hora de menjar-los. Si els anem a preparar sencers, només cal demanar a la peixateria que els treguin les tripes. Si els volem preparar sense cap i sense espina, caldrà  demanar que eliminin aquestes parts. Si ho fem a casa cal treure el cap, obrir-los per la meitat i treure l’espina. També netejarem bé la part de la pell, mirant d’eliminar les escates que puguin esdevenir molestes.

Seitons frescos | Pixabay

A continuació salarem els seitons i els enfarinarem generosament, fins que tota la superfície quedi completament recoberta de farina. Espolsarem la farina sobrant i els fregirem en un recipient amb un bon oli d’oliva escalfat a 180-190ºC. La gràcia és que quedin ben cruixents. Si els hem fregit sencers i queden ben cruixents, es pot menjar l’espina sense problemes, d’altra manera caldrà treure-la perquè no resulti molesta. Els traurem del recipient amb l’ajuda d’una escumadora, deixant que escorrin tot l’oli possible, i els col·locarem sobre un paper absorbent per acabar d’eliminar l’excés d’oli.

Es poden servir sols o acompanyats d’unes llesques de pa amb tomàquet. I podrem acompanyar l’aperitiu, en aquests cas els seitons fregits, de la beguda que més vingui de gust, vi, escumós, vermut o cervesa.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa