Segons explica la Viquipèdia, els seitons -també coneguts com aladrocs. són una espècie de peix teleosti de la família dels engràulids de mida petita, que volta els 15 cm. de llargària, de color variable entre blavós i gris clar, amb una banda platejada als costats. Viuen a prop de les costes, constituint grans bancs, i s’alimenten del plàncton.
Els seitons són els peixos que, un cop processats convenientment, es convertiran en les conegudes i estimades anxoves. Però el propòsit d’ara no és convertir el seitons en anxoves, sinó gaudir-los frescos, acabats de pescar. El seitó fregit és un aperitiu deliciós i força assequible. Vagi per endavant que, tot i que en alguns establiments el poden fer passar com a “peixet fregit”, els seitons són d’una mida que no resulta tan còmoda de menjar com els sonsos o el xanguet, les espècies autèntiques per preparar “peixet fregit”.
Els seitons, sempre ben frescos, es poden preparar sencers o sense el cap i l’espina. Ambdues maneres són perfectament vàlides, només que si els preparem sencers tindrem més feina a l’hora de menjar-los. Si els anem a preparar sencers, només cal demanar a la peixateria que els treguin les tripes. Si els volem preparar sense cap i sense espina, caldrà demanar que eliminin aquestes parts. Si ho fem a casa cal treure el cap, obrir-los per la meitat i treure l’espina. També netejarem bé la part de la pell, mirant d’eliminar les escates que puguin esdevenir molestes.
A continuació salarem els seitons i els enfarinarem generosament, fins que tota la superfície quedi completament recoberta de farina. Espolsarem la farina sobrant i els fregirem en un recipient amb un bon oli d’oliva escalfat a 180-190ºC. La gràcia és que quedin ben cruixents. Si els hem fregit sencers i queden ben cruixents, es pot menjar l’espina sense problemes, d’altra manera caldrà treure-la perquè no resulti molesta. Els traurem del recipient amb l’ajuda d’una escumadora, deixant que escorrin tot l’oli possible, i els col·locarem sobre un paper absorbent per acabar d’eliminar l’excés d’oli.
Es poden servir sols o acompanyats d’unes llesques de pa amb tomàquet. I podrem acompanyar l’aperitiu, en aquests cas els seitons fregits, de la beguda que més vingui de gust, vi, escumós, vermut o cervesa.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi