Els aperitius servits en gots, copes o qualsevol altre recipient individual són molt adients per oferir-los en grans àpats o celebracions. Avui proposem un aperitiu molt senzill de preparar però que és d’aquells que no deixa indiferents als convidats. El proposem servit en una copa còctel, la que té forma cònica, de mida petita, però es pot servir en qualsevol altre tipus de copa o de got, sempre i quan sigui còmode de menjar.

Per preparar aquest aperitiu necessitarem foie gras -que no cal que sigui foie gras entier, podem fer servir tranquil·lament un bloc de foie gras-, un iogurt cremós -el que comercialment es coneix com a iogurt grec-, una poma reineta -que si no la trobeu es pot substituir per una poma Golden o bé una granny smith si li volem donar un toc àcid-.
Posarem una paella al foc, amb un tros de mantega regada amb oli d’oliva extra verge, per evitar que la mantega es cremi al fondre. Un cop s’ha desfet la mantega, hi tirarem la poma pelada i tallada a daus petits. La saltejarem fins que quedi tova i un xic caramel·litzada, i la reservem.
D’altra banda, barrejarem en un bol el bloc de foie gras amb el iogurt cremós, sal, pebre de Jamaica i un raig d’Armagnac. A continuació, treballem el conjunt amb una forquilla fins que quedi una massa homogènia, i ho posem dins d’una màniga pastissera.

En un copa còctel posem una mica de la pasta de foie gras perquè ens faci de base, a continuació hi posem una cullerada de daus de poma que cobrirem amb mes pasta de foie gras. Rematarem la presentació disposant per sobre de la pasta uns festucs esmicolats a trossets ben petits. També podria posar-s’hi blat de moro fregit -el que coneixem com a “kikos”- esmicolat.
Si ho voleu fer més lleuger, en comptes de fer una pasta amb el foie gras i el iogurt cremós, es pot substituir per una escuma de foie gras amb iogurt feta preparada amb un sifó, però això ja és un pèl mes complicat i cal tenir l’equipament.
Aquest aperitiu el podeu acompanyar d’una copa d’escumós brut amb una criança de 24 a 36 mesos o bé d’un vi tipus Sauternes, que perfectament podria ser una malvasia de Sitges dolça.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel