agraph -->

Les gambes a l’allada són una de les tapes més típiques i populars dels bars i tavernes d’arreu. És una recepta aparentment senzilla de cuinar, ja que porta pocs ingredients, però és molt difícil poder-la gaudir amb les gambes al seu punt òptim de cocció.

Per preparar unes gambes amb allada partirem d’unes gambes de la màxima qualitat possible, i d’una mida mitjana o gran. Les pelarem i ens quedarem només amb les cues, tenint cura de treure l’intestí, que és aquella mena de filet negre que recorre tot el llom de la cua de la gamba. És molt habitual que aquesta recepta es prepari amb cues de gambes ja pelades i congelades. Si es tria aquesta opció, cal assegurar-se que siguin de qualitat.

Un altre factor molt important per preparar unes bones gambes a l’allada és cuinar-les en una cassola de fang. La seva porositat permet que només hi hagi la humitat necessària per tal que els productes coguin millor i, en el cas de les gambes, que són molt delicades, és un factor a tenir molt en compte. Cuinades en una paella no són el mateix.

Aqueta recepta es prepara amb alls i bitxos, que són dos ingredients de sabor potent i tacte picant, de manera que si ens passem en la quantitat, és molt probable que tapin el gust de les gambes, sempre delicat. Posarem la cassola de fang al foc i afegirem oli d’oliva verge extra de manera generosa. Després agafarem un parell de grans d’all, els filetejarem i els posarem dins de la cassola. També hi afegirem un bitxo petit deshidratat. Deixarem que es coguin fins que els alls agafin un color daurat, moment en el qual hi afegirem les cues de les gambes i les salpebrarem. Les deixarem coure un minut, els hi donarem la volta, apagarem el foc i taparem la cassola de fang amb una tapa, deixant que s’acabin de cuinar amb el calor residual. Deixarem reposar la cassola uns cinc minuts i ja les tindrem llestes per servir-les. Si les deixem coure en excés, les cues quedaran seques i perdran tota la gràcia.

Aquest plat se serveix amb la mateixa cassola de fang en que s’ha cuinat i s’ha de menjar calent. En molts establiments és típic que el serveixin a taula amb l’oli de la cassola encara bullint. Tingueu a punt unes quantes llesques de pa per poder sucar-les en l’oli que quedarà a la cassola, un autèntica delícia.

Acompanyarem aquest aperitiu amb un vermut blanc que no sigui massa especiat, una cervesa de tipus pilsen, una copa de vi blanc o rosat o bé una copa d’escumós brut reserva, el que vingui més de gust.

Gambes amb allada | Flickr juantiagues

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a agost 23, 2022 | 16:45
    Anònim agost 23, 2022 | 16:45
    Ahir en vaig menjar a St. Feliu.... just aixó !! Compte amb els bitxos, us faran suar de valent !!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa