Les gambes a l’allada són una de les tapes més típiques i populars dels bars i tavernes d’arreu. És una recepta aparentment senzilla de cuinar, ja que porta pocs ingredients, però és molt difícil poder-la gaudir amb les gambes al seu punt òptim de cocció.
Per preparar unes gambes amb allada partirem d’unes gambes de la màxima qualitat possible, i d’una mida mitjana o gran. Les pelarem i ens quedarem només amb les cues, tenint cura de treure l’intestí, que és aquella mena de filet negre que recorre tot el llom de la cua de la gamba. És molt habitual que aquesta recepta es prepari amb cues de gambes ja pelades i congelades. Si es tria aquesta opció, cal assegurar-se que siguin de qualitat.
Un altre factor molt important per preparar unes bones gambes a l’allada és cuinar-les en una cassola de fang. La seva porositat permet que només hi hagi la humitat necessària per tal que els productes coguin millor i, en el cas de les gambes, que són molt delicades, és un factor a tenir molt en compte. Cuinades en una paella no són el mateix.
Aqueta recepta es prepara amb alls i bitxos, que són dos ingredients de sabor potent i tacte picant, de manera que si ens passem en la quantitat, és molt probable que tapin el gust de les gambes, sempre delicat. Posarem la cassola de fang al foc i afegirem oli d’oliva verge extra de manera generosa. Després agafarem un parell de grans d’all, els filetejarem i els posarem dins de la cassola. També hi afegirem un bitxo petit deshidratat. Deixarem que es coguin fins que els alls agafin un color daurat, moment en el qual hi afegirem les cues de les gambes i les salpebrarem. Les deixarem coure un minut, els hi donarem la volta, apagarem el foc i taparem la cassola de fang amb una tapa, deixant que s’acabin de cuinar amb el calor residual. Deixarem reposar la cassola uns cinc minuts i ja les tindrem llestes per servir-les. Si les deixem coure en excés, les cues quedaran seques i perdran tota la gràcia.
Aquest plat se serveix amb la mateixa cassola de fang en que s’ha cuinat i s’ha de menjar calent. En molts establiments és típic que el serveixin a taula amb l’oli de la cassola encara bullint. Tingueu a punt unes quantes llesques de pa per poder sucar-les en l’oli que quedarà a la cassola, un autèntica delícia.
Acompanyarem aquest aperitiu amb un vermut blanc que no sigui massa especiat, una cervesa de tipus pilsen, una copa de vi blanc o rosat o bé una copa d’escumós brut reserva, el que vingui més de gust.

Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva