Les philopizzes són una de les múltiples creacions que van sortir del restaurant el Bulli. El concepte pot semblar aparentment senzill, però cal tenir l’habilitat de trobar-lo. Es tracta de reproduir una pizza tradicional en un format miniatura, en aquest cas en una base de pasta fil·lo. Aquesta pasta és una làmina molt prima, gairebé transparent, semblant a un full de paper, elaborada amb farina, oli, sal i aigua, que s’empra fregida o al forn, i és molt típica de les cuines àrab, turca i armènia.

Aquí explicaré una de les primeres versions que es van fer d’aquesta recepta, però un cop l’hagueu provat i ja domineu la tècnica, aleshores admet infinites variacions. Per preparar aquesta philopizza ens caldrà tenir a mà els següents ingredients: un paquet de pasta fil·lo -actualment es troba força fàcilment en els supermercats-, un tros de formatge parmesà, oli de girasol, orenga fresca i tomàquet en pols.

En primer lloc, haurem de fer un oli d’orenga. Posem oli de girasol i orenga fresca en un vas de batedora i ho triturem. A continuació, ho posem en un cassó i ho infusionem durant 2 hores a 45ºC. El deixem refredar i el reservem. Preescalfem el forn a 160ºC.

Obrim el paquet de pasta fil·lo -amb compte de no trencar les fulles-, i amb l’ajuda d’un pinzell retirem l’excés de farina que porten. A continuació, untem amb el pincell les dues cares de la pasta amb l’oli d’orenga que hem preparat prèviament, i tallem la pasta fil·lo untada amb l’oli d’orenga amb la forma que més ens agradi. Un cop tallada, hi ratllem per sobre de cada tros formatge parmesà, i ho col·loquem en un silpad, si el tenim, o a sobre d’un paper de forn.

Un cop hem disposat totes les philopizzes en el silpad o el paper de forn, les introduïm al forn, que el tindrem a 160ºC, i ho deixem durant 6 o 7 minuts. Passat aquest temps, ho traiem del forn, i empolvorem per sobre tomàquet amb pols. I ja ho tenim llest per servir!

Les philopizzes són un aperitiu que sorprendrà als vostres convidats: saborós, fàcil de menjar i molt original. I les podem acompanyar de la beguda preferida de cadascú: un bon vermut artesà de casa nostra, una copa de vi -aquí hi van molt bé els vins rosats- o també una copa d’escumós.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Nou comentari

Comparteix