Les philopizzes són una de les múltiples creacions que van sortir del restaurant el Bulli. El concepte pot semblar aparentment senzill, però cal tenir l’habilitat de trobar-lo. Es tracta de reproduir una pizza tradicional en un format miniatura, en aquest cas en una base de pasta fil·lo. Aquesta pasta és una làmina molt prima, gairebé transparent, semblant a un full de paper, elaborada amb farina, oli, sal i aigua, que s’empra fregida o al forn, i és molt típica de les cuines àrab, turca i armènia.
Aquí explicaré una de les primeres versions que es van fer d’aquesta recepta, però un cop l’hagueu provat i ja domineu la tècnica, aleshores admet infinites variacions. Per preparar aquesta philopizza ens caldrà tenir a mà els següents ingredients: un paquet de pasta fil·lo -actualment es troba força fàcilment en els supermercats-, un tros de formatge parmesà, oli de girasol, orenga fresca i tomàquet en pols.
En primer lloc, haurem de fer un oli d’orenga. Posem oli de girasol i orenga fresca en un vas de batedora i ho triturem. A continuació, ho posem en un cassó i ho infusionem durant 2 hores a 45ºC. El deixem refredar i el reservem. Preescalfem el forn a 160ºC.
Obrim el paquet de pasta fil·lo -amb compte de no trencar les fulles-, i amb l’ajuda d’un pinzell retirem l’excés de farina que porten. A continuació, untem amb el pincell les dues cares de la pasta amb l’oli d’orenga que hem preparat prèviament, i tallem la pasta fil·lo untada amb l’oli d’orenga amb la forma que més ens agradi. Un cop tallada, hi ratllem per sobre de cada tros formatge parmesà, i ho col·loquem en un silpad, si el tenim, o a sobre d’un paper de forn.
Un cop hem disposat totes les philopizzes en el silpad o el paper de forn, les introduïm al forn, que el tindrem a 160ºC, i ho deixem durant 6 o 7 minuts. Passat aquest temps, ho traiem del forn, i empolvorem per sobre tomàquet amb pols. I ja ho tenim llest per servir!
Les philopizzes són un aperitiu que sorprendrà als vostres convidats: saborós, fàcil de menjar i molt original. I les podem acompanyar de la beguda preferida de cadascú: un bon vermut artesà de casa nostra, una copa de vi -aquí hi van molt bé els vins rosats- o també una copa d’escumós.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi