Vadegust
Aperitius de somni: cues de llagostins en panko al curri
agraph -->

El llagostí és una espècie de marisc pròpia del litoral mediterrani que es troba habitualment en la desembocadura dels rius. Tot i que els millors llagostins són els salvatges, ja fa força anys que als mercats són plens de llagostins criats en piscifactories. Per molt paradoxal que pugui semblar, una part important dels llagostins que es consumeixen a l’esta espanyol provenen de Medina del Campo, a la província de Valladolid, que té la costa marítima més propera a 300 km.

Per fer l’aperitiu d’avui ens calen uns quants llagostins -que procurarem que hagin estat pescats a les nostres costes-. Els traurem el cap i els pelarem, per quedar-nos només amb les cues. Els caps i les closques les reservarem per fer un bon fumet. Preparem un bol amb un ou batut i un altre amb una barreja de panko i ametlla picada fina. El panko és la versió japonesa del nostre pa ratllat. Tot i que el podem fer nosaltres, és molt millor comprar-lo ja preparat. Els millors pankos es troben a les botigues especialitzades en productes orientals. El panko és un dels ingredients més utilitzats en la cuina asiàtica per arrebossar peixos, carns o verdures, ja que amb ell s’aconsegueix un arrebossat molt daurat i cruixent, perquè no es fregeix com passa amb el clàssic pa ratllat, sinó que s’infla i incorpora aire, cosa que escorre el greix del fregit i evita que les verdures, la carn i el peix quedin xopes d’oli.

Un grapat de llagostins | Pixabay
Un grapat de llagostins | Pixabay

Un cop tenim preparats els dos bols, agafem les cues dels llagostins, les passem per l’ou i, a continuació, per la barreja de panko i ametlles picades. Un cop tenim totes les cues de llagostins impregnades d’ou i panko, posem una paella al foc amb oli abundant i deixem que agafi temperatura. Quan tinguem l’oli ben calent, a 190ºC, aleshores hi fregim les cues de llagostins, mirant de que quedin ben daurades i cruixents. Acabada la fritura, col·locarem les cues de llagostins a sobre d’un paper absorbent per retirar l’excés d’oli i ja les tindrem llestes per servir.

Es poden acompanyar de moltes salses, la més habitual seria la salsa de soja, però hi combina especialment bé una maionesa de curri. Aquesta salsa la podem elaborar al moment batent en un pot un ou, una mica de sal, curri en pols i oli d’oliva. I si no la voleu preparar, sempre queda la opció de comprar-la feta, tot i que mai és el mateix.

Ja només quedarà agafar una cua de llagostí cruixent, sucar-la a la maionesa de curri i acompanyar-la d’una copa de vi blanc, ben floral i afruitat, ideals els rieslings, gewürztraminers, i varietats similars, o bé del vermut que més us agradi.                   

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa