Vadegust
Aperitius de somni: anelles de ceba arrebossades

Aquest aperitiu és molt típic dels indrets on triomfa la cuina tex-mex -sobretot al sud dels Estats Units-, i a casa nostra ha arribat de la mà de les cadenes de menjar ràpid que s’inspiren en aquesta mena de cuina. Però si n’agafem l’essència i el preparem d’acord amb la nostra idiosincràsia, les anelles de ceba arrebossades són un aperitiu sofert, econòmic i llaminer. Els seus detractors l’anomenen “els calamars a la romana dels pobres”, per la seva similitud visual.

La preparació d’aquest aperitiu és en teoria molt senzilla, a menys que us vulgueu complicar la vida amb un arrebossat sofisticat. Es troben ja preparades molt fàcilment als supermercats i a les botigues de congelats, i només cal fregir-les i servir-les. Les anelles de ceba es poden cuinar a l’andalusa -és a dir, passant-les per farina i fregint-les-; es poden arrebossar passant-les per ou, farina i pa ratllat; es poden arrebossar amb panko, o passant-les per una romana. La clau només és una: que quedin molt cruixents per fora i molt tendres per dins. Fàcil de dir però no tan senzill d’aconseguir.

Per fer les anelles de ceba arrebossades partirem d’unes bones cebes que pelarem i tallarem en anelles. Cal tallar-les de manera perpendicular al punt per on la ceba brota. Les salarem i les guardarem. Ara toca preparar l’arrebossat. Un que hi queda molt bé és el següent: barrejarem en un bol gran farina, ous, aigua freda, una culleradeta de bicarbonat i un polsim de sal fins que quedi una pasta homogènia i de textura semi-líquida. En el moment previ a passar les anelles de ceba per aquesta pasta, hi afegirem un raig de sifó.

Anelles de ceba | Pixabay

Passarem les anelles de ceba per la pasta, deixant-les ben impregnades, escorrem l’excés de pasta i les anem fregint en una fregidora o en una paella amb abundant oli d’oliva extra verge a 175ºC. L’oli d’oliva extra verge us potenciarà moltíssim el gust de les anelles de ceba arrebossades. Quan les anelles estiguin ben daurades, les traurem i les disposarem en un plat amb paper absorbent que ajudi a eliminar l’excés d’oli. I ja les tenim llestes per servir! Si els hi voleu donar un toc picant, les podeu amanir amb pebre vermell picant normal o fumat, molt o en escates. També els hi podeu donar altres tocs si les amaniu amb herbes o espècies, com per exemple curri o ras el hanut. Imaginació al poder.

Un aperitiu humil, que feu la quantitat que feu, us quedareu curts. Un cervesa ben fresqueta, el seu millor acompanyament.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Octogenari a gener 14, 2023 | 07:07
    Octogenari gener 14, 2023 | 07:07
    Jo, de petit, n'havia menjat com a sustitut del massa car calamar. I la trobava molt bona. Perquè ho és de debó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa