Els rolls són una preparació que condeix molt per fer snacks i aperitius, sobretot quan cal fer-ne molta quantitat. Se’n poder crear tants de diferents com capacitat creativa tingui qui els prepari. La clau de l’èxit serà la bona harmonia que tinguin els diferents ingredient amb que es facin els rolls.
Una de les moltes maneres de preparar rolls és utilitzar com a base “tortillas” elaborades a base de massa de blat de moro nixtamalitzat. Són les típiques de la cuina mexicana i molt fàcils de trobar ja fetes en tota mena de supermercats.
Iniciarem el procés estenent film de plàstic a sobre d’una superfície neta. A continuació, posarem les tortilles que càpiguen a l’amplada del film, superposant-les de tal manera que quan enrotllem no se separin. El següent pas serà obrir els alvocats per la meitat, treure’n primer l’os i després, amb l’ajuda d’una cullera, treure’n la carn, que posarem en un bol. Amanirem la carn de l’alvocat amb sal i pebre i l’aixafarem amb una forquilla fins a obtenir una crema basta. Amb aquesta crema untarem les tortilles. Agafarem unes llesques de salmó fumat, de la millor qualitat que es pugui, i les disposarem per sobre de les tortilles untades de crema d’alvocat. Ja només queda posar a sobre de les llesques de salmó fumat els tomàquets secs. Aquesta mena de tomàquets, típics de la cuina italiana, són tomàquets madurs que s’han deixat assecar al sol. Es poden comprar secs o en conserva d’oli. Si els tenim en conserva d’oli, els posarem directament. Si els tenim secs, caldrà primer rehidratar-los deixant-los submergits durant uns 20 minuts en aigua calenta.

Amb tots els ingredients a lloc, ara cal enrotllar les tortilles per formar el roll. Per això, agafarem l’extrem del paper film més proper a nosaltres i començarem a enrotllar les tortilles, que d’aquesta manera formaran l’espiral clàssica dels rolls. Quan tinguem el roll format, l’embolicarem amb el paper film, tenint en compte que quedi ben compactat i el guardarem a la nevera.
Just abans del servei, traurem el roll de la nevera, el desembolicarem del paper film i amb un ganivet ben esmolat, primer tallarem les puntes i a continuació farem talls d’uns 2-3 cm d’amplada. Si tallem molt prim, hi ha el risc que el roll es desmunti. Un cop tenim totes les peces, les disposarem en una safata estreta i allargada i ja els podrem servir.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci
Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà
Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada
Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató