La carbassa o carabassa és el fruit de la planta homònima de la família de les cucurbitàcies, i a qual també pertanyen el carbassó, el cogombre, la síndria o el meló. D’aquesta planta n’és comestible tant el seu fruit com les seves llavors, les conegudes pipes de carbassa. El fruit de la carbassa té un alt contingut en aigua, prop del 90%, és diürètic, i de fàcil digestió. Baix en calories i ric en fibra i en beta carotens.

La carbassa dona molt de joc a la cuina i amb ella es poden fer infinitat de plats. Com a aperitiu, una manera senzilla i molt llaminera de menjar-la és si la tractem com si fos una patata i en fem carbassa fregida. Com en el cas de la patata, la podem tallar de diverses maneres per fregir-la. En podem fer xips -tallant-la molt fina amb l’ajuda d’una mandolina- o la podem tallar a bastonets, a quadrats o de la manera que ens vingui més de gust.

Una persona tallant carbassa | Pxhere

Un cop tenim la carbassa tallada de la manera que hem triat, cal fregir-la en abundant oli d’oliva, de la mateixa manera que ho faríem amb les patates. Sempre és millor confitar primer la carbassa cobrint-la amb oli i posant-la al forn durant 30 minuts a 100 graus. Un cop confitades, arriba el moment de fregir-les. Per fer-ho, farem que l’oli arribi a uns 140/150 graus, i assolida aquesta temperatura hi tirarem la carbassa i farem que l’oli pugi fins a una temperatura de 180/190 graus. En pocs minuts tindrem la carbassa cruixent per fora i tova per dins. La millor manera de fer tot el procés és amb una fregidora.

Un cop ja les tenim fregides, les col·locarem en un plat -en el que hi haurem posat paper absorbent que ajudi a eliminar l’excés d’oli- i ja les tindrem llestes per servir. Les podem salar, si volem gaudir d’aquest sabor, però també les podem amanir amb sucre, obtenint aleshores un plat de sabor dolç i molt llaminer. A nivell de salses es poden acompanyar de totes les salses que us podeu imaginar: all i oli, maionesa, mostassa, salsa brava, salsa de formatges, etc.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Galtes de rap en adob

Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada

Amanida russa

Cebiche peruà de corball

Gamba cristall a l’andalusa

Pebrots de Padrón

Saltejat de ceps amb gambes

Verat marinat

Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató

Roll de salmó fumat, alvocat i tomàquet sec

Samosses de pollastre i verdures

Tzatziki

Seitons en vinagre

Cogombre farcit de mousse escalivat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa