La carbassa o carabassa és el fruit de la planta homònima de la família de les cucurbitàcies, i a qual també pertanyen el carbassó, el cogombre, la síndria o el meló. D’aquesta planta n’és comestible tant el seu fruit com les seves llavors, les conegudes pipes de carbassa. El fruit de la carbassa té un alt contingut en aigua, prop del 90%, és diürètic, i de fàcil digestió. Baix en calories i ric en fibra i en beta carotens.
La carbassa dona molt de joc a la cuina i amb ella es poden fer infinitat de plats. Com a aperitiu, una manera senzilla i molt llaminera de menjar-la és si la tractem com si fos una patata i en fem carbassa fregida. Com en el cas de la patata, la podem tallar de diverses maneres per fregir-la. En podem fer xips -tallant-la molt fina amb l’ajuda d’una mandolina- o la podem tallar a bastonets, a quadrats o de la manera que ens vingui més de gust.

Un cop tenim la carbassa tallada de la manera que hem triat, cal fregir-la en abundant oli d’oliva, de la mateixa manera que ho faríem amb les patates. Sempre és millor confitar primer la carbassa cobrint-la amb oli i posant-la al forn durant 30 minuts a 100 graus. Un cop confitades, arriba el moment de fregir-les. Per fer-ho, farem que l’oli arribi a uns 140/150 graus, i assolida aquesta temperatura hi tirarem la carbassa i farem que l’oli pugi fins a una temperatura de 180/190 graus. En pocs minuts tindrem la carbassa cruixent per fora i tova per dins. La millor manera de fer tot el procés és amb una fregidora.
Un cop ja les tenim fregides, les col·locarem en un plat -en el que hi haurem posat paper absorbent que ajudi a eliminar l’excés d’oli- i ja les tindrem llestes per servir. Les podem salar, si volem gaudir d’aquest sabor, però també les podem amanir amb sucre, obtenint aleshores un plat de sabor dolç i molt llaminer. A nivell de salses es poden acompanyar de totes les salses que us podeu imaginar: all i oli, maionesa, mostassa, salsa brava, salsa de formatges, etc.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci
Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà
Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada
Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató
Roll de salmó fumat, alvocat i tomàquet sec