Vadegust
Aperitius de somni: escopinyes al vi escumós
agraph -->

Quan pensem en les escopinyes com aperitiu, el més habitual és preparar-les a partir d’una llauna on es troben en conserva al natural. Només cal obrir la llauna, moldre al moment una mica d’un bon pebre per sobre, regar-les amb un pèl de suc de llimona i sense més demora començar a menjar-les. No negaré que és una molt bona opció d’aperitiu, però les escopinyes són un mol·lusc que, com passa amb tots els fruits del mar, si les podem gaudir fresques són molt millor.

En temporada d’escopinyes no són difícils de trobar a les peixateries. Ens hem d’assegurar que siguin ben fresques i, un cop ja són nostres, ja que viuen enterrades a la sorra, el primer que ens caldrà fer serà eliminar tota la sorra que puguin tenir a dins. El procés consisteix en posar les escopinyes en un recipient cobertes d’aigua freda a la que hi afegirem un bon grapat de sal. D’aquesta manera les escopinyes deixaran anar tota la sorra que puguin tenir a dins. Cal tenir-les al menys dues hores, canviant l’aigua cada mitja hora. És a dir cal fer un canvi total d’aigua -assegurant-nos que en el recipient no hi quedi gens de sorra- al menys tres vegades.

Escopinyes fresques | Pixabay

Tot i que es poden fer més senzilles, aquesta recepta resulta sensacional. Sofregim un parell d’alls en una paella amb un rajolí d’oli d’oliva extra verge. Quan tinguem els alls daurats i l’oli ben perfumat, els retirem i sofregim en aquest oli perfumat d’all, una ceba de Figueres tallada el més petita que es pugui. Quan tinguem la ceba ben sofregida i tirem una copa generosa de vi escumós -sobretot que sigui de qualitat- i esperem que comenci a bullir, moment en el qual hi tirarem les escopinyes i taparem la paella per tal de facilitar que aquestes s’obrin amb el vapor generat pel vi escumós. Un cop s’han obert les escopinyes, apaguem el foc i retirem de seguida la paella per evitar que es continuïn coent amb el calor residual. Les col·loquem en el plat o la safata de servei, les reguem amb el suquet que s’ha fet amb el sofregit, el vi escumós i l’aigua que han deixat anar en obrir-se, hi tirem una mica de julivert o cibulet picat per sobre, i ja les tenim llestes per gaudir-les! És important menjar-les de seguida que surten del foc, i encara més important tenir un bon pa a prop per poder-lo sucar en la salseta. Aquesta recepta també és vàlida per altres mariscs com ara tallarines, cloïsses, musclos, etc.

Una copa del mateix escumós que s’ha fet servir per cuinar les escopinyes serà el maridatge idoni, però també les podrem gaudir amb una copa del vi blanc que més ens agradi.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa