La carxofa és una de les flors comestibles més saludables, i una de les reines de la cuina en època de fred. Com a ingredient dóna molt de joc, ja que tant pot ser la protagonista del plat com una acompanyant de luxe, i ens la podem trobar en entrants, primers i segons plats, i també com aperitiu. Per l’aperitiu d’avui partirem de carxofes en conserva, concretament de les més petites de la família, les anomenades carxofes baby. Aquestes carxofes senceres i de mida molt petita són senzilles de trobar en tots els establiments de venda de productes d’alimentació. N’hi ha de diferents preus, en funció de la qualitat i de la marca.
Quan treballem amb carxofes en conserva un factor clau a tenir en compte és el control del seu gust àcid. Per evitar l’oxidació de les carxofes és molt freqüent que el líquid que acompanya a la carxofa dins dels recipients de conserva sigui una barreja d’aigua i suc de llimona, o algun altre acidulant. Això fa que la carxofa s’impregni d’aquest líquid i agafi un gust àcid que pot arribar a emmascarar el seu sabor original. Un bon mètode per eliminar aquest gust és bullir-les tres o quatre minuts en aigua. Passat aquest temps, les deixen escórrer i les eixuguem amb paper absorbent.

Alliberades del possible gust àcid, ja tenim a punt les carxofes baby per arrebossar-les i obtenir d’aquesta manera un aperitiu fantàstic. El que farem ara és salpebrar-les, passar-les per ou batut mirant de que quedin ben impregnades, deixarem que caigui l’excés d’ou i les anirem posant dins d’un recipient que tindrem al foc amb oli a 180 graus de temperatura. Cal tenir cura de que quedin ben daurades i cruixents.
Un cop tenim les carxofes al punt desitjat, les col·loquem al damunt de paper absorbent per eliminar l’excés d’oli i ja estaran llestes per ser servides. Cal assaborir-les ben calentes.
La carxofa és un ingredient difícil de maridar i pot arribar a fer la guitza a molts vins i vermuts. Un bon escumós, amb personalitat, de tipus brut i una criança mitjana, de 24 a 30 mesos és una de les millors opcions per acompanyar aquest plat. Fins i tot us podeu atrevir amb un escumós rosat.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella