Vadegust
Aperitius de somni: carxofes baby arrebossades

La carxofa és una de les flors comestibles més saludables, i una de les reines de la cuina en època de fred. Com a ingredient dóna molt de joc, ja que tant pot ser la protagonista del plat com una acompanyant de luxe, i ens la podem trobar en entrants, primers i segons plats, i també com aperitiu. Per l’aperitiu d’avui partirem de carxofes en conserva, concretament de les més petites de la família, les anomenades carxofes baby. Aquestes carxofes senceres i de mida molt petita són senzilles de trobar en tots els establiments de venda de productes d’alimentació. N’hi ha de diferents preus, en funció de la qualitat i de la marca.

Quan treballem amb carxofes en conserva un factor clau a tenir en compte és el control del seu gust àcid. Per evitar l’oxidació de les carxofes és molt freqüent que el líquid que acompanya a la carxofa dins dels recipients de conserva sigui una barreja d’aigua i suc de llimona, o algun altre acidulant. Això fa que la carxofa s’impregni d’aquest líquid i agafi un gust àcid que pot arribar a emmascarar el seu sabor original. Un bon mètode per eliminar aquest gust és bullir-les tres o quatre minuts en aigua. Passat aquest temps, les deixen escórrer i les eixuguem amb paper absorbent.

Carxofes arrebossades | Pixabay

Alliberades del possible gust àcid, ja tenim a punt les carxofes baby per arrebossar-les i obtenir d’aquesta manera un aperitiu fantàstic. El que farem ara és salpebrar-les, passar-les per ou batut mirant de que quedin ben impregnades, deixarem que caigui l’excés d’ou i les anirem posant dins d’un recipient que tindrem al foc amb oli a 180 graus de temperatura. Cal tenir cura de que quedin ben daurades i cruixents.

Un cop tenim les carxofes al punt desitjat, les col·loquem al damunt de paper absorbent per eliminar l’excés d’oli i ja estaran llestes per ser servides. Cal assaborir-les ben calentes.

La carxofa és un ingredient difícil de maridar i pot arribar a fer la guitza a molts vins i vermuts. Un bon escumós, amb personalitat, de tipus brut i una criança mitjana, de 24 a 30 mesos és una de les millors opcions per acompanyar aquest plat. Fins i tot us podeu atrevir amb un escumós rosat.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa