Una de les reines de la Mediterrània és sense cap mena de dubte la sardina. Aquest peix blau, de gran valor nutritiu, destaca per la concentració en àcids grassos omega 3 i pel seu elevat contingut en proteïnes. És molt abundant, sobretot a l’estiu, quan ja ha acabat la seva època de reproducció, època en la que també és més gustosa, ja que és quan acumula més greix.
Tot i que és molt popular menjar-la en conserva, ja sigui en oli o en escabetx, fresca és quan es pot gaudir millor. Es pot cuinar de moltes maneres, però una que resulta molt interessant per poder-la menjar com a aperitiu és marinada.
Per marinar les sardines s’han d’extreure el filets o lloms de la sardina, tasca que si no s’ha fet mai pot resultar un xic feixuga, tot i que no és especialment difícil. Això sempre i quan no us facin aquesta tasca a la peixateria.

Partirem d’unes sardines molt i molt fresques -si no ho són se separarà la pell i no quedaran tan lluïdes-. Un cop tenim les sardines, primer de tot els hi traiem les escates, tasca que es pot fer amb les mans a sota d’un raig d’aigua. Per extreure els lloms o filetejar-les cal fer-ho amb un ganivet filetejador, una eina que ens facilitarà molt la feina.
Farem un tall a 45 graus a la sardina, just a sota del cap fins arribar a l’espina. Girem el ganivet amb el fil mirant cap a la cua i anirem tallant el llom seguint l’espina fins arribar a la cua. Ja tindrem el primer llom. Girem la sardina i fem la mateixa operació. Traurem les rapes i les impureses fins a deixar uns lloms perfectament atractius a la vista. Anirem disposant els lloms en una safata amb la pell mirant cap amunt, evitant que se superposin. A continuació, cal posar-les durant uns 5-6 minuts en una salmorra feta bullint aigua amb un 10% de sal i deixant-la refredar posteriorment. Aquesta operació serveix per dessagnar la sardina, eliminar-ne les olors i que agafin un punt de sal.
Passats els 5-6 minuts, col·locarem els lloms de sardina, també amb la pell cap amunt, en una altra safata i els cobrirem amb un vinagre de vi blanc. Jo us recomano el vinagre Forvm Chardonnay, un vinagre excepcional per cuinar i marinar peixos i mariscs. El temps mínim de marinat és de 30 minuts. Com més temps millor: deixar-los una nit seria perfecte. Un cop ja tenim els lloms marinats, els traurem del vinagre, els eixugarem amb un paper de cuina i, si no són per consum immediat, cal conservar-los submergits en oli d’oliva.
Hi ha moltes maneres de servir els lloms de sardina marinats. Els podem servir tal qual, amanits amb pebre acabat de moldre per sobre o hi podem afegir daus de tomàquet, ceba tendre o les herbes i/o espècies que més us agradin.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva