En el món de les tapes es coneix amb el nom de “choco” a la sípia tallada en tires. La sípia és un mol·lusc cefalòpode molt apreciat en totes les etapes de la seva vida, des que presenta una mida molt petita i es pot menjar “a la bruta” -és a dir, cuinada sense netejar-, fins que presenta una mida gran, que aleshores cal estofar-la per gaudir-la com cal. La sípia habita als fons marins de la zona costanera i es troba fins gairebé els 100 m de profunditat. Quan ja té una mida prou gran, una manera de menjar-la és tallant-la a tires i cuinant-la a l’andalusa. És el que es coneix com els “chocos” a l’andalusa, una de les tapes més clàssiques per fer l’aperitiu.
Per gaudir d’aquest aperitiu cal comprar unes sípies de mida mitjana a gran, de les que ja no són massa atractives per fer-les senceres a la planxa. Es netegen bé, alliberant-les de la pell i dels seus menuts, llevat de la tinta i la melsa, que tot i que no les farem servir en aquesta recepta, sí que es poden guardar per cuinats posteriors, tenint en compte que si no les farem servir aviat cal congelar-les. Un cop ben netes, eixuguen molt bé amb l’ajuda d’un drap o de paper de cuina i es tallen a tires. Queda molt bé que totes les tires siguin del mateix gruix.

Agafem una bossa de plàstic prou gran perquè hi càpiguen totes les tires de sípia que volem preparar i hi aboquem una bona farina, ideal que sigui de les especials per fregir peix. A continuació hi posem les tires de sípia, tanquem la bossa i la sacsegem fins que les tires s’hagin ben impregnat de farina. Les traiem de la bossa amb cura de que expulsin tota la farina que no s’ha pogut adherir a la carn i les reservem.
Posem un recipient al foc amb una bona quantitat d’oli d’oliva extra verge -suficient per cobrir totes les tires de sípia que tinguem- o bé preparem la fregidora a 180ºC. Un cop tenim l’oli a la temperatura adient, hi fregim les tires de sípia fins que quedin toves per dins i cruixents per fora. Arribats a aquest punt, es disposen en una safata en la que hi haurem posat un paper absorvent per tal d’eliminar l’excés d’oli, es rectifiquen de sal i ja tindrem les tires de sípia, el que es coneix com a “chocos”, a punt per menjar.
Una copeta de fino o de mançanilla de Sanlúcar hi combina de meravella, però si no sou d’aquesta mena de vins, un vi blanc jove i afruitat o una cervesa ben fresqueta acompanyaran amb tota la solvència del món aquest plat.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli