Vadegust
Aperitius de somni: Les caixetes de mar
agraph -->

De les costes del sud de Catalunya i del nord de Castelló, de la Ràpita a Vinaròs, en surt un dels mariscs més desconeguts però a la vegada dels més plaents, les Caixetes, també conegudes com Arca de Noè o Peu de Cabrit. Es caracteritzen pel seu intens sabor a mar i per tenir unes aromes, uns sabors i una textura que fan ballar el cap, ja que quan es mengen tenen atributs propis dels dàtils de mar, de les navalles, de les espardenyes i de les ostres.

El seu aspecte fa pensar en una espècie primitiva, poc evolucionada. És un marisc bivalve amb unes cloves d’aspecte tosc i color vermellós amb una forma que recorda un vaixell -potser per aquest motiu un dels seus noms és arca de Noè (Arca Noae)-. La seva mida habitual va dels 5 als 10 cm. La seva carn és de textura tendre, consistent i molt gustosa. El profund sabor iodat li aporta un lleuger toc amargós que els dóna un punt de singularitat, i és el motiu pel qual van ser rebutjades durant molt de temps. Es troben enganxades a les roques i són una espècie protegida. N’està prohibida la pesca als particulars.

La llegenda explica que aquest marisc rep el seu nom del fet que per obrir-les quan estan vives, cal trobar el punt exacte on inserir el punxó, de la mateixa manera que succeeix amb les ostres. Aquest punt és “la clau” que obre “la caixeta”.

Menjades crues són un aperitiu només apte pels incondicionals dels sabors marins extrems; obertes al vapor o cuinades a la planxa amb un raig d’oli, sal i pebre esdevenen delicioses.

Si hi ha un vi perfecte per acompanyar el potent sabor marí, iodat i salí de les caixetes aquest és l’escumós Clàssic Penedès, Colet Navazos Extra Brut 2017, elaborat pel celler Colet de Pacs del Penedès en col·laboració amb l’Equipo Navazos. Amb una criança que volta els 30 mesos, aquest escumós monovarietal de xarel·lo es caracteritza pel seu licor d’expedició, fet a base de vins “amontillados” i “palos cortados” que li proporciona el prestigiós Equipo Navazos, un ampli grup de grans amants i coneixedors dels vins generosos andalusos.

L’aportació d’aromes i sabors que li fa el licor d’expedició, fet a base de vins generosos andalusos marcats per la doble criança biològica i oxidativa, reforça el caràcter salí que de per sí ja tenen els vins escumosos, i contribueixen a donar-li la força i la complexitat necessàries per crear una extraordinària harmonia amb les caixetes.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa