Vadegust
Aperitius de somni: Mini-bikinis trufats

Explica la història que el bikini, probablement el sandvitx més conegut de tots, va prendre el seu nom de la Sala Bikini de la ciutat de Barcelona. Avui, aquesta sala situada a l’Avinguda Diagonal, 547, dins de l’espai que ocupa el centre comercial L’Illa, és una discoteca, però al 1953, quan es va inaugurar, era una sala de ball amb terrassa que també disposava de minigolf. Aquest establiment es va convertir, als anys 50 i 60, en un lloc famós de trobada on es podia jugar, escoltar música i menjar. El sandvitx de la casa, una adaptació del “croque-monsieur” francès, consistia en el que avui coneixem com a bikini a Catalunya o “mixto” a l’estat espanyol: una llesca de pernil cuit (o pernil dolç) i una llesca de formatge, col·locats entre dues llesques de pa de motlle, i tot plegat fregit en una paella.

Els sandvitxos sempre han estat uns entrepans molt presents en tota mena de bufets, i si els tallem amb quatre parts, seguint les bisectrius del pa de motlle, es converteixen en uns simpàtics aperitius en forma de triangle. Des del clàssic bikini elaborat amb formatge i pernil cuit fins al més sofisticat que us pugueu imaginar, és un plat que dona molt de joc amb l’únic límit de la nostra imaginació a l’hora de combinar ingredients.

Un dels bikinis més reeixits és el bikini trufat, que consisteix en substituir el pernil cuit per pernil curat i afegir-hi un toc trufat al conjunt. Si volem fer la versió més luxosa del bikini trufat, aleshores necessitarem pa de motlle, millor si és sense crosta, un formatge que hi va molt be és un formatge artesà català elaborat amb llet de vaca, de pasta tova i pell florida, de tipus “brie”, pernil de gla 100% raça ibèrica, pasta de tòfona -que si no la sabeu o voleu preparar, la podeu comprar feta, sempre mirant que tingui el percentatge més alt possible de tòfona fresca- i una mantega fresca, si pot ser artesana.

Un bikini | Viquipèdia

En primer lloc barrejarem una part de la mantega, que la tindrem a temperatura ambient, amb la pasta de tòfona per aconseguir una mantega trufada. Una bona proporció és de 2,5 gr. de pasta de trufa per cada 10 gr. de mantega.

Agafarem dues llesques de pa de motlle i les pintarem per una de les cares amb la mantega trufada. Prenem una de les dues llesques i recobrirem la cara pintada amb mantega trufada amb llesques de pernil de gla. A sobre del pernil de gla hi col·locarem el formatge tallat a llesques ben primetes, per aconseguir un bon equilibri entre la quantitat de pernil i de formatge. A continuació, tanquem el bikini, col·locant a sobre l’altre llesca de pa de motlle, amb la cara pintada amb mantega en contacte amb el formatge. Pressionem bé perquè el conjunt agafi consistència i untem amb un quantitat generosa de mantega artesana en textura de pomada, cadascuna de les dues cares exteriors del bikini.

Ja només queda coure el bikini en una planxa, a foc lent, uns 3-4 minuts per cada banda fins que quedi d’un color daurat atractiu. Un cop el tinguem al punt, el retirem de la planxa i el tallem per les bisectrius del pa de motlle per obtenir quatre triangles, i ja els tindrem llestos per servir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa