Les galtes de rap s’obtenen de l’especejament dels raps de mida més gran. Situades a ambdós costats del cap, aquesta part relativament desconeguda del rap és una peça molt melosa i lliure d’espines. Són més econòmiques que la cua i donen moltes possibilitats a la cuina. Per exemple, les podem fer servir per fer una versió nostrada del famós caçó en adob o “bienmesabe” andalús. Una tapa perfecte per fer l’aperitiu.
Per fer les galtes de rap en adob, ens caldrà proveir-nos de les galtes, que no són difícils de trobar en peixateries i parades de peix dels mercats. Un cop les tenim, cal tenir en compte que van recobertes de dos tels fibrosos, dels quals cal eliminar el més gruixut que està situat a la part exterior de la galta. Si no us veieu en cor de fer aquesta operació, podeu demanar al vostre peixater que us ho faci. A continuació, les tallarem a daus que col·locarem en un bol i ho reservarem.
Agafem el morter i fem una picada amb un parell de grans d’all, orenga, comí i pebre vermell dolç. Quan tenim una pasta, hi afegim un raig de vinagre de Xerès i ho barregem bé. Amb la pasta obtinguda napem tots i cadascun dels daus de galta de rap que teníem reservats en un bol. Un cop acabat aquest procés, afegim al bol una fulla de llorer, el cobrim amb un paper film i el posem a macerar a la nevera durant vuit hores, per tal que els daus de galta de rap s’impregnin bé de l’adob.

Passat aquest temps, escorrem bé els daus de galta de rap i els enfarinem. Ja només queda fregir-los. Posen un recipient amb oli d’oliva extra verge ben abundant i el pugem a 180 graus. Assolida aquesta temperatura, fregirem en aquest oli els daus de galta de rap que tenim enfarinats, deixant que es daurin bé pels dos costats i, quan estiguin llestos i cruixents, després d’uns 3 o 4 minuts, els anem retirant i posant a sobre d’un plat amb paper absorbent. Un cop alliberats de l’excés d’oli els disposarem en una safata de servei i, per donar-los un toc de color, hi tirarem cebollí ben picat per sobre.
Ja només caldrà gaudir-los acompanyant-los d’una bona copa del que més us agradi: vi, escumós, cervesa, vermut,…
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal