Vadegust
Aperitius de somni: galtes de rap en adob

Les galtes de rap s’obtenen de l’especejament dels raps de mida més gran. Situades a ambdós costats del cap, aquesta part relativament desconeguda del rap és una peça molt melosa i lliure d’espines. Són més econòmiques que la cua i donen moltes possibilitats a la cuina. Per exemple, les podem fer servir per fer una versió nostrada del famós caçó en adob o “bienmesabe” andalús. Una tapa perfecte per fer l’aperitiu.

Per fer les galtes de rap en adob, ens caldrà proveir-nos de les galtes, que no són difícils de trobar en peixateries i parades de peix dels mercats. Un cop les tenim, cal tenir en compte que van recobertes de dos tels fibrosos, dels quals cal eliminar el més gruixut que està situat a la part exterior de la galta. Si no us veieu en cor de fer aquesta operació, podeu demanar al vostre peixater que us ho faci. A continuació, les tallarem a daus que col·locarem en un bol i ho reservarem.

Agafem el morter i fem una picada amb un parell de grans d’all, orenga, comí i pebre vermell dolç. Quan tenim una pasta, hi afegim un raig de vinagre de Xerès i ho barregem bé. Amb la pasta obtinguda napem tots i cadascun dels daus de galta de rap que teníem reservats en un bol. Un cop acabat aquest procés, afegim al bol una fulla de llorer, el cobrim amb un paper film i el posem a macerar a la nevera durant vuit hores, per tal que els daus de galta de rap s’impregnin bé de l’adob.

Un rap amb un altre peix al mercat | Viquipèdia

Passat aquest temps, escorrem bé els daus de galta de rap i els enfarinem. Ja només queda fregir-los. Posen un recipient amb oli d’oliva extra verge ben abundant i el pugem a 180 graus. Assolida aquesta temperatura, fregirem en aquest oli els daus de galta de rap que tenim enfarinats, deixant que es daurin bé pels dos costats i, quan estiguin llestos i cruixents, després d’uns 3 o 4  minuts, els anem retirant i posant a sobre d’un plat amb paper absorbent. Un cop alliberats de l’excés d’oli els disposarem en una safata de servei i, per donar-los un toc de color, hi tirarem cebollí ben picat per sobre.

Ja només caldrà gaudir-los acompanyant-los d’una bona copa del que més us agradi: vi, escumós, cervesa, vermut,…

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Bunyols de formatge

Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa