Vadegust
Aperitius de somni: coca d’anguila fumada

L’anguila és un peix molt característic per la seva forma allargada, que recorda a una serp. És un peix migratori que remunta els corrents d’aigua dolça però que descendeix al mar per criar. Les seves cries, les angules, són un dels grans referents de la gastronomia del luxe. L’anguila és un peix blau, un xic greixós però de textura fina i delicada. Això fa que sigui un peix molt adequat per fumar-lo. A casa nostra les anguiles més fàcils de trobar són les que provenen del Delta de l’Ebre, on es pesquen i es consumeixen des de l’Edat Mitjana.

Malgrat el seu aspecte, quan són vives, les anguiles són peixos que ben preparats i cuinats resulten deliciosos a taula. Una manera molt interessant de consumir aquest peix és fumat. L’anguila fumada és una anguila fresca que s’ha cuit i fumat. Aquest procés dóna a la carn del peix una textura suau, i un sabor delicat, dolç i fumat. Sovint, qui la tasta per primera vegada, queda molt sorprès de les característiques organolèptiques que presenta aquest peix un cop fumat.

És ideal per servir-la com aperitiu. Una de les moltes opcions que tenim per preparar un aperitiu amb l’anguila fumada és servir-la a sobre d’una coca. Però no una coca qualsevol, sinó una feta a base de farina, oli d’oliva i cervesa. Cal posar en un bol, 300 gr. de farina, 120 ml d’oli d’oliva extra verge, 120 ml de cervesa i un bon pessic de sal. A continuació es barregen tots els ingredients i es treballa el conjunt amb les mans fins a obtenir una massa compacte. La deixarem reposar i després estirarem la massa fins que ens quedi una làmina fineta. La courem al forn, a 180ºC, durant uns 25 minuts. Cal estar atent per tal que la coca no quedi massa cuita o cremada.

L’anbuila és molt versàtil i també es pot fer a la brasa | Piqsels

Mentre es cou la coca preparem una concassé de tomàquet. Una concassé no és altra cosa que tomàquets madurs tallats en daus d’una mida aproximada de 0,5 centímetres de costat i sense pell ni llavors. A continuació, traiem les anguiles fumades del seu embolcall i, si venen en lloms sencers, els tallarem en dos o tres trossos en funció de la seva mida. Un cop tenim la coca cuita, la traiem del forn, la deixem refredar i la tallem en rectangles de la mida que haguem tallat les anguiles.

Agafem els trossos de coca, hi col·loquem a sobre una cullerada de concassé de tomàquet, ho amanim amb sal i pebre, i posem per damunt del tomàquet un tall d’anguila fumada. Rematarem amb unes perles d’oli d’oliva verge extra, tipus Caviaroli. Hi queden bé tant les perles clàssiques d’arbequina, com les picants amb bitxo o les d’alfàbrega. Finalment, hi posarem una mica de cebollí picat per sobre i ja ho tindrem llest per servir.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa