Ara que gairebé estem en plena temporada de la carxofa o escarxofa -com se n’hi vulgui dir ja que tots dos noms són correctes-, una de les hortalisses més celebrades de la cuina mediterrània, és el millor moment de gaudir-les. Uns xips de carxofes és un aperitiu d’aquells que no només agrada a tothom, sinó que s’ha de tenir en compte de preparar-ne força perquè un cop es comença, és difícil deixar de menjar-ne.
Tot i que la manera més habitual de preparar els xips de carxofa és enfarinant-los i fregint-los en abundant oli d’oliva extra verge, donat que estem en època de compensar els excessos de les festes nadalenques, els podem preparar al forn. S’atribueix a la carxofa propietats beneficioses pels trastorns hepàtics i capacitat de reducció del nivells d’hipercolesterolèmia i de triglicèrids.
Per fer uns xips de carxofa, cal preescalfar el forn a 200ºC. A continuació, es renten les carxofes, s’elimina la primera capa de fulles exteriors i es tallen una mica les puntes. Les tallarem a rodanxas fines, idealment amb una mandolina o qualsevol estri que permeti que totes les rodelles quedin del mateix gruix. Es van col·locant les rodelles en una safata de forn que prèviament s’haurà untat amb oli d’oliva extra verge. Quan la safata estigui plena, les salpebrem i les amanim amb oli. Es posa la safata al forn durant aproximadament uns 10-12 minuts, sense perdre-les massa de vista per evitat que es puguin cremar.
Un cop estiguin ben daurades i cruixents, es treu la safata del forn i es disposen en el plat de servei a taula.
Malgrat la fama que la carxofa té com a producte immaridable amb vins -pels compostos polifenòlics que conté, entre ells la cinarina, els flavonoides i les lactones com la cinaropicrina, que li donen el seu peculiar conjunt gustatiu-, els xips de carxofa els podeu acompanyar d’una copa de vi blanc amb criança, un vermut del color que vulgueu o una bona copa d’escumós, millor si és brut i amb una criança mitjana.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita