Vadegust
Aperitius de somni: xips de carxofes fets al forn
agraph -->

Ara que gairebé estem en plena temporada de la carxofa o escarxofa -com se n’hi vulgui dir ja que tots dos noms són correctes-, una de les hortalisses més celebrades de la cuina mediterrània, és el millor moment de gaudir-les. Uns xips de carxofes és un aperitiu d’aquells que no només agrada a tothom, sinó que s’ha de tenir en compte de preparar-ne força perquè un cop es comença, és difícil deixar de menjar-ne.

Tot i que la manera més habitual de preparar els xips de carxofa és enfarinant-los i fregint-los en abundant oli d’oliva extra verge, donat que estem en època de compensar els excessos de les festes nadalenques, els podem preparar al forn. S’atribueix a la carxofa propietats beneficioses pels trastorns hepàtics i capacitat de reducció del nivells d’hipercolesterolèmia i de triglicèrids.

Per fer uns xips de carxofa, cal preescalfar el forn a 200ºC. A continuació, es renten les carxofes, s’elimina la primera capa de fulles exteriors i es tallen una mica les puntes. Les tallarem a rodanxas fines, idealment amb una mandolina o qualsevol estri que permeti que totes les rodelles quedin del mateix gruix. Es van col·locant les rodelles en una safata de forn que prèviament s’haurà untat amb oli d’oliva extra verge. Quan la safata estigui plena, les salpebrem i les amanim amb oli. Es posa la safata al forn durant aproximadament uns 10-12 minuts, sense perdre-les massa de vista per evitat que es puguin cremar.

Un cop estiguin ben daurades i cruixents, es treu la safata del forn i es disposen en el plat de servei a taula.

Carxofes | Europa Press
Carxofes | Europa Press

Malgrat la fama que la carxofa té com a producte immaridable amb vins -pels compostos polifenòlics que conté, entre ells la cinarina, els flavonoides i les lactones com la cinaropicrina, que li donen el seu peculiar conjunt gustatiu-, els xips de carxofa els podeu acompanyar d’una copa de vi blanc amb criança, un vermut del color que vulgueu o una bona copa d’escumós, millor si és brut i amb una criança mitjana.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa