Un dels plats més celebrats que hi ha, sobretot quan està ben fet, és un ou ferrat. Saborós i llaminer, combina de meravella amb una infinitat de productes. Qui es pot resistir a uns ous ferrats amb patates fregides i pernil, xoriço, sobrassada, etc.?. Una manera de portar aquesta joia al terreny dels aperitius és fent una versió mini del mateix, i això ens ho possibilita de manera excel·lent els ous de guatlla.
Tot i que es troben sense massa dificultat durant tot l’any als lineals dels supermercats, cal tenir en compte que l’època de la posta va de maig fins a finals de juliol. Els ous de guatlla són una font de proteïnes d’alt valor biològic, rics en calci, fòsfor i vitamines però també en greixos i colesterol, pel que cal consumir-los amb moderació.
Per preparar el pinxo d’ous de guatlla amb sobrassada ens caldran tants ous de guatlla i llesques de pa de baguette d’1 cm de gruix com pinxos vulguem fer. I també la millor sobrassada artesana que pugueu trobar. A mi m’agrada especialment la sobrassada de porc negre picant.
Posem les llesques de pa a torrar. Una bona manera de fer-ho és disposant-les en una safata i torrar-les al forn a una temperatura de 90º, fins que quedin d’un color torrat atractiu i ben cruixents, controlant en tot moment que no es cremin. Un cop tenim les llesques torrades, les untem amb una bona capa de sobrassada. A continuació, posem una paella petita al foc amb un bon raig d’oli d’oliva extra verge.

Mentre esperem que agafi temperatura, posarem a punt els ous de guatlla per fregir-los. Clavem la punta d’un ganivet a la closca i a continuació la tallem una mica, anant en compte de no tallar-la massa. Quan l’oli ja està prou calent, hi tirem l’ou de guatlla, salpebrem i el fregim. Tan bon punt està cuit, el retirem amb l’ajuda d’una espàtula i el disposem a sobre de la llesca de pa torrat untada amb sobrassada, mirant que el rovell ens quedi al centre. Un petit truc per aconseguir això és deixar un petit cràter a la superfície de la sobrassada, quan ja està untada al pa.
Un cop hem disposat els pinxos en una safata de servei, podem arrodonir-los amb un acompanyament de patates palla fregides. Cal tenir en compte que és un pinxo que s’ha de menjar d’una sola mossegada per evitar l’enrenou que pot portar la ruptura del rovell de l’ou.
Que vagi de gust!
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi