La sípia o sèpia és un mol·lusc cefalòpode, molt present a la Mediterrània. És la protagonista indiscutible de molt plats: des de la sèpia a la planxa o la brasa fins als guisats amb patates, pèsols, o tots els que us pugueu imaginar, i resulta un ingredient indispensable per la preparació d’arrossos, guisats, suquets i molts altres plats de la cuina marinera.
Portada al terreny dels aperitius, la sèpia també és un magnífic ingredient, en aquest cas per presentar-la tallada a daus, que permetin anar-la picant mentre gaudim d’una bona conversa o d’un moment de relax. Una de les millors maneres de preparar-la per convertir-la en un aperitiu de somni és saltejada. Saltejada sola, ben condimentada, ja és una aperitiu de primera, però si l’acompanyem d’altres ingredients igualment fàcils de picar, aleshores el podem convertir en un aperitiu sublim. Un exemple és la sèpia saltejada amb bolets i en especial amb rossinyols.

Ara estem en plena temporada de rossinyols, un bolet de color groguenc-ataronjat, amb unes aromes afruitades i un gust dolcenc i que té la particularitat de que no es corca mai.
Per fer una sèpia saltejada amb rossinyols d’aperitiu, primer de tot netejarem els rossinyols amb un pinzell sense que els toqui l’aigua, els tallarem a quarts i els posarem en una paella, deixarem que treguin tota l’aigua i que aquesta s’evapori. En aquest moment retirarem els rossinyols de la paella, hi afegirem un raig d’oli i saltejarem en la mateixa paella la sèpia tallada a daus. Un cop la sèpia ja està feta, hi afegirem els rossinyols i un parell de grans d’alls tallats ben menuts. Deixarem coure 3-4 minuts, rectificarem de sal i pebre i ja ho tindrem a punt per servir. Si us agrada, hi podeu tirar per sobre una mica de julivert picat.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva