El cogombre és una hortalissa de la família de les cucurbitàcies, com el carbassó i les carbasses. Actualment es troba arreu del món i és la quarta hortalissa més cultivada. El seu origen es remunta a fa més de 3.000 anys, a les regions tropicals del sud d’Àsia. Més tard es va popularitzar a Grècia i a Roma i, posteriorment, es va distribuir a la resta d’Europa.
El 96% de la composició del cogombre és aigua, de manera que gairebé no té aportació calòrica tot i que és una hortalissa molt refrescant i, per tant, molt adient per consumir-la a l’estiu. Amb el cogombre i uns pebrots escalivats podem fer un aperitiu molt senzill i que dona molt bon resultat quan fa calor.
En primer lloc, cal escalivar els pebrots al forn. S’unten amb oli i es posen en una safata que s’introdueix al forn, prèviament escalfat a 200ºC, durant 1 hora. Quan portin la meitat de la cocció, cal donar-los la volta. Un cop escalivats, es retiren del forn, es deixen refredar, es pelen i es netegen de llavors.

Tot seguit es posa a sofregir una ceba en una paella amb oli d’oliva extra verge, quan ja està gairebé feta, i s’incorporen els pebrots escalivats i es deixa coure tot plegat un parell de minuts. S’afegeix formatge de cabra cremós, es salpebre i es barreja bé tot el conjunt.
Es retira del foc i es posa en un recipient on es pugui triturar. S’hidrata una fulla de gelatina, s’incorpora al conjunt i es tritura fins que quedi una massa homogènia. A continuació, es munten unes clares d’ou a punt de neu i s’incorporen a la massa fent moviments envoltants. Quan ja està acabada la mousse, es col·loca dins d’una màniga pastissera i es deixa reposar a la nevera.
Es netegen bé els cogombres i es tallem a rodelles d’uns 3-4 cm. Es buida la polpa i es disposen a sobre d’una safata. Tot seguit es farceixen amb la mousse de pebrot escalivat i es posa la safata a la nevera fins al moment de servir-los.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs
Musclos bouchot a la provençal
Ronyons de conill saltejats amb vi ranci
Rodelles de carbassó farcides de brandada de bacallà
Farcellets d’espàrrecs verds amb cansalada viada
Cullera d’anxoves de l’Escala amb mató
Roll de salmó fumat, alvocat i tomàquet sec