Les diferents cuines del món, que amb els fenòmens migratoris han anat aterrant a casa nostra, ens han deixat una infinitat de nous plats que han ajudat a enriquir el nostres receptaris. Un d’aquests plats nouvinguts és la Muhammara.
La Muhammara és una elaboració originària de la ciutat siriana d’Aleppo que, en funció de la textura que se li dona, pot ser una salsa, una crema o una pasta. El seus ingredients principals són els pebrots vermells, alls i nous, i és molt senzilla de preparar. En primer lloc, cal escalivar al forn els pebrots vermells. Per això el que farem és escalfar el forn a 200 graus i un cop assolida la temperatura, hi posem a dins una safata amb els pebrots vermells, lleugerament untats amb oli d’oliva extra verge. Els deixem coure durant aproximadament 1 hora, donant-los-hi la volta quan portin la meitat del temps. Un cop els tenim escalivats, cal pelar-los i eliminar totes les llavors.

A continuació posarem al vas d’un braç batedor els pebrots escalivats, dues dents d’all, un grapat de nous, una cullerada de melassa de magrana (un ingredient que avui dia es troba fàcilment per Internet), sal, pebre negre, comí i un raig generós d’oli d’oliva extra verge. Si li voleu donar un toc picant se li pot afegir pebre vermell picant o pebre de Caiena. Es tritura tot plegat a una velocitat mitjana, controlant en tot moment la textura que va agafant la preparació. Si queda massa gromullós es pot anar afegint oli d’oliva fins que obtinguem la textura desitjada, que en aquest cas ha de ser basta, perquè volem una pasta per untar.
Un cop tenim ja la Muhammara preparada, s’aboca en un bol i es decora amb nous picades per sobre i un rajolí d’oli d’oliva verge extra. La servirem acompanyada de bastonets de pa o de bastonets de verdures com pastanaga o api. I si no agrada la idea de dipejar, aleshores també es podria servir posant a sobre de llesques de pa de baguette torrades una cullerada de Muhammara. La combinació del pebrot vermell escalivat amb les nous és deliciosa i molt llaminera.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps