Vadegust
Aperitius de somni: ronyons de conill saltejats amb vi ranci

Els menuts són uns ingredients que o bé aixequen passions o generen rebuig. Pels que en són fans, els plats elaborats amb menuts són una autèntica joia gastronòmica. Els ronyons són un dels menuts més populars. Els més apreciats al mercat són els de vedella, xai i porc, però avui ens fixarem en els dels conills, que resulten deliciosos.

Quan es compra un conill sencer, normalment aquest inclou els seus dos menuts principals: el fetge i els ronyons. Però avui dia és possible comprar, tot i que no és senzill de trobar-ne, només els ronyons. Normalment es venen en barquetes de 0,5 o 1 kg. També és possible trobar-los per Internet. És condició imprescindible pel consum de menuts, en aquest cas els ronyons de conill, que siguin molt frescos i estiguin ben nets. Cal tenir una cura especial en la neteja i cocció dels ronyons, per eliminar qualsevol impuresa que poguessin contenir. A nivell nutritiu, els ronyons estan conformats en un 80% per aigua, la resta són proteïnes d’alt valor biològic, no té hidrats de carboni i la quantitat de greixos no supera el 5% del seu pes.

A la parada Menuts Rosa, del Mercat de la Boqueria, es poden comprar tot tipus de menuts, i també ronyons | Facebook Menuts Rosa

Un cop hem aconseguit els ronyons i hem comprovat la seva frescor, els netejarem i els reservarem. Posarem una paella al foc amb oli d’oliva extra verge i farem un sofregit amb una ceba tallada ben petita, en brunoise, i un gra d’all. Quan tinguem el sofregit a punt, salpebrem els ronyons i els tirem a la paella. Quan estiguin ben daurats, els regarem amb una copa generosa de vi ranci, apujarem una mica el foc, i els deixarem coure un 8-10 minuts. Cal estar atent a la salsa que es va formant a mesura que s’evapora el vi ranci. Quan la tinguem al punt desitjat, traiem la paella del foc.

Només queda disposar els ronyons en una safata de servei, napar-los amb la salsa que s’ha elaborat a la paella i tirar per sobre una mica de julivert fresc picat ben petit. Servir-los ben calentons. El millor acompanyant no cal dir que serà una copa del mateix vi ranci amb el que heu preparat els ronyons, però si aquest magnífic tipus de vi no és el que més us sedueix, aleshores els podeu acompanyar d’un vermut que no sigui massa amarg, una cervesa artesanal estil ambar ale, ben afruitada, que harmonitzi bé amb les notes del vi ranci de la salsa, o d’un copa d’escumós on hi destaquin molt les notes terciàries, les de l’autòlisi dels llevats, és a dir, un escumós molt envellit.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Tramussos o llobins

Cors de carxofa en conserva

Ventresca de bonítol en conserva

Olives arbequines

Dàtils amb bacó

Canyuts del Delta de l’Ebre

Seitons fregits

Paté de Campagne

Philopizzes

Mini-bikinis trufats

Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada

Tellerines amb all i julivert

Llagostins en panko al curri

Gambes amb allada

Sèpia saltejada amb rossinyols

Sardines marinades

Cloïsses a la marinera

Rossinyols saltejats amb all i julivert

Nècores

Ous de guatlla farcits i arrebossats

Figues amb anxoves i perles d’oli

Farcellets cruixents de botifarra negra

Braves de moniato

“Chocos” a l’andalusa

Ortigues de mar

Cargols punxents

Petxines variades

Xistorra a la sidra

Torradetes de tàrtar de llonganissa curada

Salmó marinat a l’estil Manel Sales

Sashimi

Cotnes de porc

Tartaletes de pesto i tomàquet sec

Falàfels

Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres

Cruixent de festucs

Farcellets de remolatxa i guacamole

Anelles de ceba arrebossades

Pastanagues baby glacejades amb mel

Carn freda de llengua de vedella

Caragolins de mar

Mini torrada de remenat de ceps

Copa de foie gras amb poma i festucs

Carxofes baby arrebossades

Rillettes d’ànec

Muhammara

Coca d’anguila fumada

Musclos bouchot a la provençal

Bunyols de bacallà

Cruixents d’alga nori

Cruixent d’alvocat

Bacallà a l’ajoarriero

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2023 | 09:40
    Anònim maig 12, 2023 | 09:40
    Ronyons de conill?. Aixó vé a ser com ara fetges de mosquit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa