Els menuts són uns ingredients que o bé aixequen passions o generen rebuig. Pels que en són fans, els plats elaborats amb menuts són una autèntica joia gastronòmica. Els ronyons són un dels menuts més populars. Els més apreciats al mercat són els de vedella, xai i porc, però avui ens fixarem en els dels conills, que resulten deliciosos.
Quan es compra un conill sencer, normalment aquest inclou els seus dos menuts principals: el fetge i els ronyons. Però avui dia és possible comprar, tot i que no és senzill de trobar-ne, només els ronyons. Normalment es venen en barquetes de 0,5 o 1 kg. També és possible trobar-los per Internet. És condició imprescindible pel consum de menuts, en aquest cas els ronyons de conill, que siguin molt frescos i estiguin ben nets. Cal tenir una cura especial en la neteja i cocció dels ronyons, per eliminar qualsevol impuresa que poguessin contenir. A nivell nutritiu, els ronyons estan conformats en un 80% per aigua, la resta són proteïnes d’alt valor biològic, no té hidrats de carboni i la quantitat de greixos no supera el 5% del seu pes.

Un cop hem aconseguit els ronyons i hem comprovat la seva frescor, els netejarem i els reservarem. Posarem una paella al foc amb oli d’oliva extra verge i farem un sofregit amb una ceba tallada ben petita, en brunoise, i un gra d’all. Quan tinguem el sofregit a punt, salpebrem els ronyons i els tirem a la paella. Quan estiguin ben daurats, els regarem amb una copa generosa de vi ranci, apujarem una mica el foc, i els deixarem coure un 8-10 minuts. Cal estar atent a la salsa que es va formant a mesura que s’evapora el vi ranci. Quan la tinguem al punt desitjat, traiem la paella del foc.
Només queda disposar els ronyons en una safata de servei, napar-los amb la salsa que s’ha elaborat a la paella i tirar per sobre una mica de julivert fresc picat ben petit. Servir-los ben calentons. El millor acompanyant no cal dir que serà una copa del mateix vi ranci amb el que heu preparat els ronyons, però si aquest magnífic tipus de vi no és el que més us sedueix, aleshores els podeu acompanyar d’un vermut que no sigui massa amarg, una cervesa artesanal estil ambar ale, ben afruitada, que harmonitzi bé amb les notes del vi ranci de la salsa, o d’un copa d’escumós on hi destaquin molt les notes terciàries, les de l’autòlisi dels llevats, és a dir, un escumós molt envellit.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales
Tartaletes de pesto i tomàquet sec
Ostres arrebossades acompanyades de maionesa d’ostres
Farcellets de remolatxa i guacamole
Pastanagues baby glacejades amb mel
Carn freda de llengua de vedella
Mini torrada de remenat de ceps
Copa de foie gras amb poma i festucs