Vadegust
Aperitius de somni: cruixents d’alga nori

Quan es parla d’alga nori a tots ens ve al cap l’alga que envolta als maki, sushi o als onigiri, però al Japó el terme Nori s’usa per referir-se a les varietats comestibles de diverses algues vermelles. Les algues, en general, són molt saludables, motiu pel qual les han adoptat gairebé totes les cuines del món. En concret, l’alga nori és una mena d’alga que arriba als mercats en làmines o en flocs. El que sí cal tenir en compte a l’hora d’adquirir l’alga nori és que sigui de qualitat, fet que ens ho certificarà saber la seva procedència i, en un aspecte més pràctic, el seu color verd intens, que s’hagi assecat correctament i, per tant, tingui una textura cruixent, una cara rugosa i una cara llisa, i un aspecte brillant.

L’alga nori, més enllà d’envoltar sushi, també es fa servir com a ingredient en amanides i sopes, i com un snack. Concretament, es pot elaborar una base cruixent d’alga nori, que tant es pot menjar com un aperitiu o fer servir com a base d’altres tapes. Una de les receptes més conegudes on el cruixent d’alga nori es fa servir de base és en el tàrtar de tonyina.

Una de les múltiples receptes per fer el cruixent d’alga nori és la que us explico a continuació. Caldrà disposar de làmines d’alga nori, arròs o quinoa inflada, llavors de sèsam torrat, mel, salsa d’ostres, salsa de soja i mirin. Ingredients, tots ells, senzills de trobar avui en dia a qualsevol supermercat o, en el seu defecte, en botigues especialitzades en menjar oriental.

En un cassó hi posarem una cullerada de mel, una cullerada de salsa d’ostres, una cullerada de salsa de soja i dues cullerades de mirin, i ho posarem al foc per escalfar-ho lentament i que tots els ingredients es vagin integrant. Un cop tenim una pasta homogènia, cal deixar-ho refredar completament.

Agafem una fulla d’alga nori, vigilant de no trencar-la, i amb l’ajuda d’un pinzell la pintem de la preparació anterior. Després hi col·loquem a sobre l’arròs o la quinoa inflada i a sobre de l’inflat les llavors de sèsam. Ho tapem amb una altra fulla d’alga nori i ho pressionem amb un rodet. L’objectiu és que quedi ben llis i enganxat. Un cop ho tenim a punt ho posem a sobre d’una reixa de forn. Encenem el forn a 90ºC amb foc a dalt, a baix i amb el ventilador encès, i quan arribi a aquesta temperatura hi introduïm la reixa amb les algues. Deixar-ho coure durant 45 minuts. Passat aquest temps, ens assegurem que ha quedat fet el cruixent i ho traiem del forn. Ho deixem temperar una estona i ho tallem de la forma que més ens agradi per servir-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa