Quan sentim la paraula “xip”, referida a menjar, segurament el primer que ens ve al cap són les patates xips, el famós aperitiu consistent en patates tallades en rodelles molt primes, fregides amb oli i generosament salades. Però aquesta elaboració no és exclusiva de les patates, sinó que la podem fer amb infinitat de tubercles, verdures i hortalisses: moniato, yucca, remolatxa, carbassó, pastanagues, carbassa, albergínies, etc. Tanmateix, es poden cuinar xips fent servir la tècnica ja esmentada de la fritura en oli o també es poden cuinar al forn.
En qualsevol cas, tot comença per tallar els diferents tubercles, verdures i/o hortalisses en rodelles molt primes. Per fer-ho, el més pràctic és fer servir una mandolina, un aparell de tall especialment dissenyat per aquesta tasca. Si no en disposem de cap, podem fer servir un aparell de tallar embotits, o també podem fer-ho amb ganivet -controlant sobretot el gruix- o amb un pelador, tot i que tindrem força més dificultat per aprofitar la totalitat de l’ingredient. Un cop les tenim ben netes i eixutes, cal triar quin mètode de cocció farem servir per obtenir uns xips ben cruixents.
Si ens decantem pel gust, sempre seran més gustosos els xips fets fregint les rodelles en un oli d’oliva extra verge. Hi ha qui prefereix fregir amb olis de menor intensitat gustativa o fins i tot amb olis de gira-sol. En qualsevol cas, caldrà posar l’oli en un recipient i escalfar-lo a 180 graus. Assolida aquesta temperatura, hi submergirem els xips fins que quedin ben cuits i cruixents, anant en compte de que no es passin de cocció o es cremin. Un cop fregits, es col·loquen en un plat on hi haurem posat prèviament un paper absorbent per eliminar l’excés d’oli, i les deixarem refredar. Abans de servir-les cal assaonar-les amb sal, pebre i/o les espècies que cadascú desitgi.
Si pel contrari les volem cuinar de manera més saludable, fer-les al forn és la millor opció. Disposarem les rodelles dels diferents ingredients en un safata de forn folrada amb paper sulfuritzat, les pintarem amb oli i les assaonarem amb sal, pebre i/o les espècies desitjades. Donarem la volta a les rodelles i repetirem l’operació. Posteriorment, introduirem la safata al forn, que tindrem preescalfat a 180º, i deixarem que es cuinin uns 10-12 minuts per cada banda. Si veiem que amb aquest temps no queden seques i cruixents, l’allargarem fins que ho aconseguim, una vegada més anant amb molt de compte per no passar-les de cocció o cremar-les. Acabada la cocció, es col·loquen en el recipient de servei i s’assaonen amb sal, pebre i/o les espècies que cadascú desitgi.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
La morralla
Rosta de ventresca de porc
El ventre de porc
Eriçons de mar
Les ametlles salades
Gambes amb maonesa de gamba
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Pells de patata fregides
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca