agraph -->

Quan sentim la paraula “xip”, referida a menjar, segurament el primer que ens ve al cap són les patates xips, el famós aperitiu consistent en patates tallades en rodelles molt primes, fregides amb oli i generosament salades. Però aquesta elaboració no és exclusiva de les patates, sinó que la podem fer amb infinitat de tubercles, verdures i hortalisses: moniato, yucca, remolatxa, carbassó, pastanagues, carbassa, albergínies, etc. Tanmateix, es poden cuinar xips fent servir la tècnica ja esmentada de la fritura en oli o també es poden cuinar al forn.

En qualsevol cas, tot comença per tallar els diferents tubercles, verdures i/o hortalisses en rodelles molt primes. Per fer-ho, el més pràctic és fer servir una mandolina, un aparell de tall especialment dissenyat per aquesta tasca. Si no en disposem de cap, podem fer servir un aparell de tallar embotits, o també podem fer-ho amb ganivet -controlant sobretot el gruix- o amb un pelador, tot i que tindrem força més dificultat per aprofitar la totalitat de l’ingredient. Un cop les tenim ben netes i eixutes, cal triar quin mètode de cocció farem servir per obtenir uns xips ben cruixents.

Un ganivet a punt per taller les pastanagues en rodelles molt primes | Pixabay

Si ens decantem pel gust, sempre seran més gustosos els xips fets fregint les rodelles en un oli d’oliva extra verge. Hi ha qui prefereix fregir amb olis de menor intensitat gustativa o fins i tot amb olis de gira-sol. En qualsevol cas, caldrà posar l’oli en un recipient i escalfar-lo a 180 graus. Assolida aquesta temperatura, hi submergirem els xips fins que quedin ben cuits i cruixents, anant en compte de que no es passin de cocció o es cremin. Un cop fregits, es col·loquen en un plat on hi haurem posat prèviament un paper absorbent per eliminar l’excés d’oli, i les deixarem refredar. Abans de servir-les cal assaonar-les amb sal, pebre i/o les espècies que cadascú desitgi.

Si pel contrari les volem cuinar de manera més saludable, fer-les al forn és la millor opció. Disposarem les rodelles dels diferents ingredients en un safata de forn folrada amb paper sulfuritzat, les pintarem amb oli i les assaonarem amb sal, pebre i/o les espècies desitjades. Donarem la volta a les rodelles i repetirem l’operació. Posteriorment, introduirem la safata al forn, que tindrem preescalfat a 180º, i deixarem que es cuinin uns 10-12 minuts per cada banda. Si veiem que amb aquest temps no queden seques i cruixents, l’allargarem fins que ho aconseguim, una vegada més anant amb molt de compte per no passar-les de cocció o cremar-les. Acabada la cocció, es col·loquen en el recipient de servei i s’assaonen amb sal, pebre i/o les espècies que cadascú desitgi.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa