Els tramussos, també anomenats llobins, són uns llegums de color groc de forma lenticular i aplanada, amb una relativa semblança al blat de moro que, a més de ser un dels aperitius més habituals en moltes zones de la nostra geografia, és un aliment molt beneficiós per a la salut per les seves destacades propietats nutricionals. Tenen una baixa aportació en greixos i calories i una alta quantitat de fibra i proteïna vegetal. Apte per a celíacs -en no tenir gluten- i molt beneficiosos per a diabètics per les seves propietats hipoglucemiants. D’origen humil, avui dia es qualifiquen els tramussos com un superaliment a l’alçada de la quinoa, el gingebre i l’alvocat. Molts els recordareu perquè en les fires d’antuvi sovint estaven col·locats en una safata amb aigua salada al costat de les xufles i dels talls de coco.

El seu gust natural és molt amarg i per poder consumir-los cal fer una preparació. El més habitual es comprar-los ja preparats, per això els trobem en salmorra, llestos per ser consumits, als establiments que els venen. Si ens els volem preparar nosaltres mateixos, el primer que cal fer és posar-los en remull, en aigua freda, durant 10 hores. Passat aquest temps, s’escorren i es tornen a posar en un recipient cobert d’aigua freda. Ara, però, es posen al foc perquè es coguin a foc lent durant 20 minuts, a comptar a partir de que l’aigua comenci a bullir. S’han de remoure de tant en tant i anar despumant la brutícia que puguin deixar anar durant la cocció. Un cop cuits es tornen a posar en aigua freda, ara amb sal, per conservar-los. Cal anar canviant l’aigua freda amb sal un parell de vegades cada dia, per tal que es preservi el seu gust. S’han de guardar dins de recipients hermètics a la nevera. Durant el tractament i servei dels tramussos farem servir eines de fusta o de plàstic, mai eines metàl·liques per evitar que es corrompi la salmorra.

Un grapat de tramussos | Viquipèdia

La seva textura farinosa i el seu gust lleugerament salí els converteixen en un aperitiu d’aquells que, un cop es comença, ja no es pot parar de menjar-los. Un vermut blanc o una cervesa ben fresca són els millors acompanyants d’aquestes petites joies, avui força oblidades i, fins i tot, desafavorides davant de l’arribada de substituts d’altres contrades, com l’edamame.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Eriçons de mar

Les ametlles salades

Gambes amb maonesa de gamba

Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet

Escopinyes al vapor de vi blanc

Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats

Pells de patata fregides

Cacauets fregits amb mel i salats després

Hummus amb bastonets de pastanaga

Pebrots cherry farcits de crema de formatge

Llardons de pagès de la Garrotxa

Edamame

Fuet

Bombons crocants de foie gras

Llagostins de Sant Carles de la Ràpita

Torrada de pa amb tòfona fresca

Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel

Xips de carxofes fets al forn

Xips de verdures

Broquetes de taronja i pernil d’ànec

Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà

Fingers de formatge arrebossats

La botifarra d’ou tradicional

Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada

Pop a la gallega

Cacauets torrats i arrebossats de wasabi

Musclos tigre

Escopinyes al vi escumós

Guacamole

Bígars o caragolins de mar

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a abril 14, 2022 | 19:14
    Anònim abril 14, 2022 | 19:14
    N'he menjats, però s'han de remullar molt bé, si no amarguen de mala manera. Però ben preparats son deliciosos.
  2. Icona del comentari de: Català a abril 15, 2022 | 10:47
    Català abril 15, 2022 | 10:47
    Recordo una vegada en que es va dir"que amargants son els llobins. i un valencià, indignat va repondre : "Roïns? Ben bons que son aqueixos tramussets!". I teina raó, si se'l pot dispensar l'errada.

Nou comentari

Comparteix