Les ostres són un dels aperitius més significats en les dates d’àpats i celebracions que s’acosten. La manera més habitual de menjar-les és crues, simplement obrint-les, i també hi ha qui les ruixa amb el suc d’un tros de llimona. Les més consumides a casa nostra són les ostres arrissades del Delta de l’Ebre, les planes d’origen gallec, les franceses d’origen mediterrani (Bouzigues, Gruissan, Leucate,…) i les d’origen atlàntic, sobretot del Port de Marennes i la illa d’Oleron. Les ostres es mesuren en sis mides o calibres, que van del 0 al 5, essent les del número 0 les més gran i les del número 5 les més petites. La mida és la de la clova, de manera que es pot donar la circumstància que ostres de la mateixa mida o calibre tinguin més o menys carn.
Avui us proposem servir les ostres d’una manera diferent i també allunyada de les darreres modes de servir-les, amb alguna salsa com el ponzu o de gin tònic. Es tracta de servir les ostres arrebossades i acompanyades d’una maionesa feta també amb ostres.

En primer lloc, hem d’aconseguir unes molt bones ostres, ben fresques i d’una mida mínima del número 3. Tot i que, com més grans, millor us quedarà l’aperitiu. Obrirem les ostres i extraure’m la carn tot guardant l’aigua que tenen al seu interior, i guardarem la clova per la presentació. Un cop tenim la carn de les ostres, la salpebrarem i la passarem per farina, ou batut i pa ratllat, mirant que quedin ben arrebossades. A continuació, les fregirem en una paella amb oli d’oliva extra verge a una temperatura de 175ºC fins que quedin ben daurades. Quan ja estan al punt, les traiem de la paella i les col·loquem en un plat amb paper absorbent per tal d’eliminar l’excés d’oli. Ja només queda col·locar cadascuna de les ostres arrebossades a l’interior d’una clova i disposar-les en una safata de servei.
Aquestes ostres arrebossades les podem acompanyar d’una maionesa feta amb ostres. Per fer aquesta maionesa posarem dins del vas d’una batedora elèctrica un rovell d’ou, el suc de mitja llimona, dues o tres ostres, una mica de l’aigua que havíem reservat d’obrir les ostres, i sal. Ho batem tot amb el braç elèctric al mateix temps que hi anem afegint lentament un fil d’oli d’oliva que ho vagi lligant tot plegat. Quan ja ho tinguem tot ben emulsionat i la textura sigui la desitjada, disposarem aquesta maionesa en un bol i la servirem juntament amb les ostres.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada
Salmó marinat a l’estil Manel Sales