El falàfel és una especialitat gastronòmica que ens ha arribat de la cuina tradicional de l’Orient Pròxim, de la mà dels libanesos, turcs i kurds que al llarg de les darreres dècades han arribat a casa nostra. Consisteix en una mena de croqueta de mida variable feta a partir de cigrons, tot i que hi ha indrets -com Egipte o Sudan- on l’elaboren amb faves. El que fa diferent el falàfel de les nostres croquetes és el farcit. Els cigrons -o les faves- no es couen, sinó que només s’estoven posant-les en remull. És un producte deliciós però força contundent, pel que si el posem d’aperitiu cal anar en compte amb la mida de les croquetes que fem.
No és complicat d’elaborar a casa, però si no us voleu complicar la vida, en venen de preparats i congelats a les botigues especialitzades en gastronomia dels països de l’Orinet Pròxim, sovint regentades per persones que tenen aquest origen.
Per preparar falàfel ens caldrà tenir cigrons crus, que posarem en remull durant 24 hores. Passat aquest temps, els escorrem i els posarem en el vas d’una picadora, o d’un braç mecànic o de la Thermomix, on també hi afegirem una picada feta amb alls, ceba, coriandre i julivert. Triturem aquesta barreja fins a obtenir una pasta el més fina possible. A continuació, col·locarem la pasta en un bol i hi afegirem una cullerada petita de llevat, comí, pebre negre, pebre vermell de caiena (si li volem donar un punt picant), i un pessic de sal i ho remenem fins que quedin tots els ingredients ben integrats. Finalment, hi afegirem farina de blat, fins que la pasta tingui una textura prou consistent que permeti fer-ne boletes amb les mans, que aixafarem una mica per donar-li forma de croquetes.
Ja només queda fregir aquestes croquetes en una fregidora o en un recipient posat al foc amb abundant oli d’oliva. Per aconseguir una bona fritura d’aquesta pasta, l’oli ha d’arribar i mantenir-se a 175ºC. Un cop tenim els falàfel ben daurats i de textura cruixent per fora, els posem en una safata amb paper absorbent per eliminar l’excés d’oli, i ja els tenim a punt de servir.
Per donar-li un toc de color, es pot servir amb un punt de salsa de iogurt posada amb l’ajuda d’un biberó a sobre de cada croqueta de falàfel. Per fer la salsa de iogurt, posarem un iogurt en un bol, hi ratllarem all al gust (amb una dent queda força potent), hi afegirem el suc de mitja llimona, sal i pebre negre. Ho remenem tot bé, fins que quedin tots els ingredient ben integrats, i ja la tenim llesta per col·locar a l’interior del biberó. La salsa de iogurt és especialment indicada per rebaixar la intensitat del picant, si n’hi heu posat.
Més aperitius
Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:
La Gilda: verda, salada i una mica picant
Musclos en escabetx sobre xip de patata
Daus de bacallà fumat amb melmelada de tomàquet
Escopinyes al vapor de vi blanc
Rovellons ‘botonets’ del Pirineu català confitats
Cacauets fregits amb mel i salats després
Hummus amb bastonets de pastanaga
Pebrots cherry farcits de crema de formatge
Llardons de pagès de la Garrotxa
Llagostins de Sant Carles de la Ràpita
Torrada de pa amb tòfona fresca
Xupa xups de colomí glacejats amb salsa de soja i mel
Broquetes de taronja i pernil d’ànec
Torradeta amb pesto, tomàquets secs i formatge parmesà
Fingers de formatge arrebossats
Torradeta de daus de tomàquet i sardina fumada
Cacauets torrats i arrebossats de wasabi
Ventresca de bonítol en conserva
Pinxo d’ou de guatlla amb sobrassada
Sèpia saltejada amb rossinyols
Rossinyols saltejats amb all i julivert
Ous de guatlla farcits i arrebossats
Figues amb anxoves i perles d’oli
Farcellets cruixents de botifarra negra
Torradetes de tàrtar de llonganissa curada