agraph -->

L’eriçó de mar -també conegut com garoina, garota, oriç, urís, garota de roca, eriçó de mar, capellà, cassoleta, castanya de mar, olleta, paparinell o bogamarí, entre d’altres noms- és una de les menges de mar més exquisides, malgrat no tenir la reputació entre el gran públic com altres productes procedents del mar. Pertany a la família dels  equinoderms i té un cos de forma globular envoltat de punxes que li dona un aspecte molt característic i fàcil d’identificar. És abundant en gairebé tota la costa rocosa mediterrània, on viuen enganxats a les roques formant colònies, des de la superfície fins a 30 m. de fondària. Són fàcils de pescar, ja que es poden capturar amb les mans, només cal tenir en compte de no clavar-nos les punxes. Ara bé, cal tenir en compte que la seva pesca no és lliure. L’any 2007, davant de les sobrecaptures d’eriçons de mar que es feien, la Generalitat en va regular la pesca.

Se’n poden trobar tot l’any, però la millor temporada per gaudir dels eriçons de mar és a la tardor-hivern, arribant al seu punt culminant al mes de gener, coincidint amb les “minves de gener”, un fenomen que fa que el mar estigui tranquil i que en facilita la captura just en l’època de reproducció, quan les seves gònades es troben en el punt de creixement màxim.

Eriçons de mar | Pixabay
Eriçons de mar | Pixabay

Tot i que hi ha moltes receptes per preparar els eriçons, la millor manera de gaudir-los, sobretot a l’hora de l’aperitiu, és vius, acabats de pescar o el més frescos possible. Dels eriçons ens mengem el seu aparell genital, que són les cinc gònades de color taronja intens que es poden observar quan es tallen per la meitat. Així, per assaborir els eriçons cal tallar el seu cos globular en dues parts, i proveïts d’una llesca de pa, la suquem a les gònades per extreure-les i gaudir-les. Si no es vol fer amb pa, es poden extreure les gònades amb una cullereta o qualsevol altre estri. Presenten un textura suau i tova, fonedissa a la boca, amb  un gust de mar molt intens, de marcat caràcter salí i iodat.

Tot i que es poden acompanyar amb una bona copa de vi blanc, els eriçons formen una extraordinària combinació amb els escumosos. Aquests vins són ideals per acompanyar productes que presenten les característiques dels eriçons.

Més aperitius

Si t’agraden els aperitius i vols saber-ne més sobre alguns d’ells, també hem parlat de:

La Gilda: verda, salada i una mica picant

Musclos en escabetx sobre xip de patata

Crema de salmó fumat

Les caixetes de mar

La morralla

Rosta de ventresca de porc

Les escopinyes

El ventre de porc

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ganxó. a setembre 04, 2021 | 07:47
    Ganxó. setembre 04, 2021 | 07:47
    Els eriçons (Garotes, garoines) son exquisits, però pescats i menjats, a ran d'aigua. si no es fa així son immenjables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa